Zóna volného obchodu mezi EU a USA

Název práce: Zóna voľného obchodu medzi EU a USA
Autor(ka) práce: Maturkanič, Michal
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Antal, Jarolím
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa venuje zóne voľného obchodu medzi EU a USA ako ďalšiemu (logickému) kroku vo vzájomných transatlantických vzťahoch. Zámerom a cieľom je poukázať na nadštandardné vzťahy oboch partnerov medzi sebou navzájom, a to ako z politického tak i z ekonomického hľadiska. Politický podklad poskytuje vývoj vzťahov od 90. rokov 20. storočia až po súčasnosť. Z ekonomického pohľadu sa práca venuje najmä PZI, veľkosti ich tokov i dôvodom prečo smerujú práve k transatlantickému partnerovi. Napriek týmto vzťahom však vznikli i fungujú mnohé netarifné bariéry obchodu, ktoré obmedzujú plynulosť tokov tovarov, služieb i kapitálu. Tieto prekážky majú navyše v novodobej histórii vyššie postavenie ako clá a stávajú sa veľkým problémom behom rokovaní.
Klíčová slova: Vzťahy EU a USA; PZI; TAFTA
Název práce: Zóna volného obchodu mezi EU a USA
Autor(ka) práce: Maturkanič, Michal
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Antal, Jarolím
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se věnuje zóně volného obchodu mezi EU a USA jako dalšímu (logickému) kroku ve vzájemných transatlantických vztazích. Záměrem a cílem je poukázat na nadstandartní vztahy obou partnerů mezi sebou navzájem, a to jak z politického i ekonomického hlediska. Politický podklad poskytuje vývoj vztahů od 90. let 20. století až po současnost. Z ekonomického pohledu se práce věnuje hlavně PZI, velikosti jejich toků i důvodům proč směrují právě k transatlantickému partnerovi. Navzdory těmto vztahům však vznikly i fungují mnohé netarifní bariéry obchodu, které omezují plynulost toků zboží, služeb i kapitálu. Tyto překážky mají navíc v novodobé historii vyšší postavení, než cla, a stávají se velkým problémem během jednání.
Klíčová slova: PZI; Vztahy EU a USA; TAFTA
Název práce: Free Trade Area between EU and USA
Autor(ka) práce: Maturkanič, Michal
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Antal, Jarolím
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis devotes itself to the free trade area between the EU and the USA as a next (logical) step in transatlantic interrelationship. The aim and the purpose is to mention great relations of both partners with each other from political and economic view. The political background gives trend in relations from the start of the 90's to the present. From economical point of view, the thesis devotes itself to FDI, value of their flows and reasons why they make towards the transatlantic partner. In spite of those relationships there arose and still operate many non-tariff barriers, which limit the fluency of goods, services and capital flows. Moreover, these barriers have in modern history higher position than tariffs and become a huge obstacle during negotiations.
Klíčová slova: TAFTA; Relationships between EU and USA; FDI

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 3. 2013
Datum podání práce: 15. 5. 2014
Datum obhajoby: 4. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42427/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: