Problematika dědického řízení v ČR - změny v právní úpravě dědění

Název práce: Problematika dědického řízení v ČR - změny v právní úpravě dědění
Autor(ka) práce: Houska, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Spirit, Michal
Oponenti práce: Žák, Květoslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá dědictvím, dědickým právem a řízením o pozůstalosti. Reflektuje současnou (novou) právní úpravu, založenou zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Cílem této práce je především rozbor a zhodnocení současné právní úpravy dědění tak, aby i neznalý čtenář měl dostatek informací o základních pojmech této právní oblasti, a to jak v hmotněprávní, tak procesní úpravě. Práce je rozdělena do tří částí. První část je věnována historii dědického práva se zaměřením na instituty, které byly zavedené do současné úpravy. Druhá část obsahuje rozbor hmotněprávní úpravy dědického práva. Zde je také uvedeno několik sporných bodů, které nová právní úprava přináší. Poslední, třetí část je věnována procesní úpravě dědického práva a řízení o pozůstalosti.
Klíčová slova: řízení o pozůstalosti; dědická smlouva; odkaz; závěť; pozůstalost; dědictví; dědic; zůstavitel; dědění
Název práce: Problematics of probate proceedings in Czech Republic - inheritance law changes
Autor(ka) práce: Houska, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Spirit, Michal
Oponenti práce: Žák, Květoslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The subject of this diploma thesis is inheritance, inheritance procedure and probate proceedings. It reflects the current (new) legal regulations founded by the Law No. 89/2012 Coll., Civil Code, as amended. The aim of the thesis is to analyse and evaluate the current legal regulations of inheritance in such a manner to provide sufficient amount of information about the basic terminology in this area of the law even to a layman. This applies to both substantive and procedural law. The thesis comprises of three parts. The first part focuses on the history of inheritance procedure with special emphasis in institutions introduced into current legal regulations. The second part contains an analysis of substantive law regulations of inheritance procedure. Several controversial points put to practice by the new regulations can also be found there. The third and last part deals with the procedural regulations and the probate proceedings.
Klíčová slova: estate (of the deceased); heir; testator; Inheritance; last will and testament; probate proceedings; heritage contract; legacy; heritance

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 10. 2013
Datum podání práce: 15. 5. 2014
Datum obhajoby: 12. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44474/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: