Vegetariánství jako spotřebitelský trend

Název práce: Vegetariánství jako spotřebitelský trend
Autor(ka) práce: Dvořáková, Anna
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chylíková, Hana
Oponenti práce: Turnerová, Lenka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je kompletní analýza vegetariánství, jakožto spotřebitelského trendu, včetně prognózy dalšího potenciálu tohoto trendu pro oblast retailingu v České republice. Práce se zabývá vlivem různých aspektů vegetariánství na trh v České republice. V práci je nejdříve charakterizováno vegetariánství jako takové. Následně je popsána strana nabídky vegetariánských produktů na českém trhu, značení vegetariánských potravin a jejich dostupnost. Poté se práce zabývá spotřebitelem, jeho nákupním rozhodovacím procesem ve vztahu k vegetariánským výrobkům a marketingovými strategiemi, které se v souvislosti s vegetariánskými výrobky používají. Práce je doplněná dotazníkovým šetřením a závěrečnou SWOT analýzou. V práci byl identifikován tržní potenciál vegetariánských výrobků s jedním konkrétním druhem positioningu.
Klíčová slova: positioning; vegetariánství; marketingová strategie; retailing; potenciál; spotřebitelský trend
Název práce: Vegetarianism as a Consumer Trend
Autor(ka) práce: Dvořáková, Anna
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chylíková, Hana
Oponenti práce: Turnerová, Lenka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this diploma thesis is a complete analysis of vegetarianism, as a consumer trend, including forecasts of future potential of this trend for the field of retailing in the Czech Republic. The thesis deals with the influence of various aspects of vegetarianism on the market in the Czech Republic. First, vegetarianism as such is characterized. The next chapter describes the supply side of vegetarian products on the Czech market, labeling of vegetarian food and its availability. Then, the thesis deals with with the consumer's purchasing decision-making process in relation to vegetarian products and marketing strategies that are used in relation to vegetarian products. The work is complemented by a questionnaire and a final SWOT analysis. In the thesis, a market potential of vegetarian products with one particular type of positioning was identified.
Klíčová slova: potential; marketing strategy; retailing; potential; consumer trend; vegetarianism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2012
Datum podání práce: 31. 1. 2014
Datum obhajoby: 3. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39635/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: