Turecko v Euro-středomořském prostoru

Název práce: Turecko v Euro-středomořském prostoru
Autor(ka) práce: Rieglová, Anna
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Musiyenko, Svitlana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce je rozdělena do tří kapitol, přičemž každá kapitola se dále skládá ze dvou podkapitol. Cílem první kapitoly je nejdříve analyzovat euro-středomořský prostor z hlediska obchodních vztahů a makroekonomické situace daných zemí.Práce je zde zaměřena zejména na Barcelonský proces a porovnání makroekonomických ukazatelů zemí Středomoří s Tureckem.Druhá kapitola se již zaměřuje na obchodní vztahy Turecka v euro-středomořském prostoru a jejím cílem je porovnat vývoj intenzity vzájemného obchodu se státy v dané oblasti.První podkapitola se soustředí na vývoj vzájemného obchodu Turecka s EU,druhá podkapitola je naopak věnována obchodu Turecka s ostatními středomořskými zeměmi.Cílem třetí kapitoly je porovnat intenzitu investičních vztahů Turecka v euro-středomořském prostoru a obě podkapitoly dodržují stejný systém rozdělení jako ve druhé kapitole.
Klíčová slova: investice; Mashrek; Maghreb; obchod; euro-středomořský prostor; EU; Barcelonský proces; Turecko
Název práce: Position of Turkey in euro-mediterranean area
Autor(ka) práce: Rieglová, Anna
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Musiyenko, Svitlana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis is divided into three chapters, whereas each is subdivided into two subchapters. The aim of the first chapter is to first characterize euro-mediterranean area in terms of business relations in that area and macroeconomic situation of the given countries. The part is mainly focused on the Barcelona process and comparing macroeconomic indicators of Turkey with the rest of the countries. The core of the second chapter are business relations of Turkey in euro-mediterranean area and the aim is to analyze their intensity. First part is dedicated to development of trade between Turkey and EU, second part aims at business relations of Turkey with rest of the countries in given area. The third chapter targets to analyze investment relations of Turkey in euro-mediterranean area and its system copies the same structure as in the second chapter.
Klíčová slova: Barcelona process; Mashreq countries; euro-mediterranean area; EU; Turkey; investment; trade; Maghreb countries

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 5. 2013
Datum podání práce: 15. 5. 2014
Datum obhajoby: 4. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42980/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: