Návrh úpravy metodiky ICE pro řízení malých projektů

Název práce: Návrh úpravy metodiky ICE pro řízení malých projektů
Autor(ka) práce: Šinágl, Roman
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Oškrdal, Václav
Oponenti práce: Foltyn, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem této práce je navržení úpravy metodiky ICE tak, aby byla lépe aplikovatelná pro použití na malé projekty. Důraz je kladen na nejdůležitější oblasti metodiky, které je možné upravit či zjednodušit. Teoretická část práce má čtyři hlavní kapitoly. První kapitola se nazývá "Projekt a projektové řízení". V této kapitole je základem utřídění toho, co si pod pojmy projekt a projektové řízení představit. V této části je na projekt pohlíženo všeobecně a jsou zde popsány jeho jednotlivé části. Druhá kapitola "Metodiky" se již zabývá konkrétními metodikami pro řízení projektů. V této kapitole jsou uvedeny dva základní modely životního cyklu projektu a následně analýza tradičních a agilních metodik. Třetí kapitola "Metodiky pro malé projekty" je zaměřena na upravené jednotlivé metodiky, aby byly vhodné pro řízení malých projektů. Závěrečnou kapitolou v teoretické části je "Analýza metodiky ICE". Tato analýza je pro tuto práci stěžejní a vychází z ní splnění hlavního cíle praktické části. Praktická část práce je zaměřena na konkrétní úpravu metodiky ICE podle analýz metodik provedených v teoretické části. Pro tuto úpravu slouží jako východisko všeobecný rámec metodik pro malé projekty. Tento všeobecný rámec vychází kompletně z analýz provedených v teoretické části práce a je zohledněn i při úpravě metodiky ICE. Úprava hlavních oblastí metodiky ICE je definována v kapitole "Návrh zjednodušení metodiky ICE pro použití na malé projekty". Na závěr praktické části je uvedeno porovnání neupravené a upravené metodiky ICE.
Klíčová slova: principy metodik; životní cyklus projektu; tradiční přístup; agilní přístup; metodika; projekt
Název práce: The Proposal to Modification of ICE Methodology for Small Projects
Autor(ka) práce: Šinágl, Roman
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Oškrdal, Václav
Oponenti práce: Foltyn, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main aim of this piece of work is to propose an adjustment to the ICE methodology with an increased applicability for small projects. The emphasis is especially given to the most important areas of the methodology that can be easily adjusted or simplified. The theoretical part of this paper consists of four main chapters. The first chapter is called "Project and Project Management". This chapter holistically explains the meaning of project and project management terms. It describes a project from a general point of view and looks at its individual components. The second chapter so called "Methodology" explores particular project management methodologies. It focuses on two basic project lifecycle models along with an analysis of traditional and agile methodologies. The third "Small Project Methodologies" chapter examines the modified methodologies suitable for management of small projects. The final chapter of the theoretical part is the "ICE Methodology Analysis". The analysis represents the key pillar for this work without which the practical part could not be concluded. The practical part of this piece of work focuses on specifics of the ICE methodology modification in accordance with the analysis carried out in the theoretical part. The basis for this modification is represented by the general methodology framework for small projects. The general framework is fully based on the analysis undertaken in the theoretical part of this paper and plays a significant role in the ICE methodology modification process. The main areas of the ICE methodology modification are defined in "The ICE Methodology for Small Projects - Simplification Proposal". The practical part's conclusion presents the unmodified and modified ICE methodology comparison.
Klíčová slova: methodology principles; project lifecycle; tradition methodology; agile methodology; methodology; project

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 11. 2013
Datum podání práce: 31. 5. 2014
Datum obhajoby: 11. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45580/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: