Kríza bankového sektoru na Cypre

Název práce: Kríza bankového sektoru na Cypre
Autor(ka) práce: Bezek, Pavol
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jeníček, Vladimír
Oponenti práce: Střecha, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Kríza cyperského bankového sektoru je dôsledkom neudržateľného finančného systému, ktorý niekoľkonásobne presahoval HDP krajiny. Sedemkrát väčší bankový sektor oproti domácemu HDP podporený laxným dohľadom a nízkou mierou regulácie prispel k tomu, že sa krajina dostala do problémov a aby získala pomoc musela ako prvá z postihnutých krajín prispieť vlastnými prostriedkami. Táto práca prináša komplexný pohľad na problematiku finančnej krízy, jej vývoj a dopady na ekonomiky v Európskej únii. Skúma a analyzuje kroky ktoré predstavitelia Európskej únie urobili aby zmiernili dopady krízy. Prostredníctvom analýzy skúma príčiny vypuknutia bankovej krízy na Cypre a zisťuje, že za krízou stál morálny hazard zo strany bánk ktoré sa rozhodli nakúpiť rizikové grécke dlhopisy. Tieto toxické aktíva museli byť neskôr odpísané a tým prišli banky o značnú časť likvidity. Čitateľ je oboznámený s priebehom a výsledkami rokovaní s medzinárodnými veriteľmi rovnako aj s krokmi ktoré cyperská vláda učinila aby zabezpečila svoju časť prostriedkov určených na záchranu krajiny. V závere sú poskytnuté alternatívne riešenia krízy, kroky ktoré cyperská vláda učinila aby predišla podobným scenárom a prognózy vývoja ekonomiky v krajine
Klíčová slova: banka; cyperská kríza; bankový sektor; Cyprus; kríza
Název práce: Kríza bankového sektoru na Cypre
Autor(ka) práce: Bezek, Pavol
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jeníček, Vladimír
Oponenti práce: Střecha, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Krize kyperského bankovního sektoru je důsledkem neudržitelného finančního systému, který několikanásobně přesahoval HDP země. Sedmkrát větší bankovní sektor oproti domácímu HDP, podpořen laxním dohledem a nízkou mírou regulace, přispěl k tomu, že se země dostala do problémů a aby získala pomoc, musela jako první z postižených zemí přispět vlastními prostředky. Tato práce přináší komplexní pohled na problematiku finanční krize, její vývoj a dopady na ekonomiky v Evropské unii. Zkoumá a analyzuje kroky, které představitelé Evropské unie udělali, aby zmírnili dopady krize. Prostřednictvím analýzy zkoumá příčiny vypuknutí bankovní krize na Kypru a zjišťuje, že za krizí stál morální hazard ze strany bank, které se rozhodly nakoupit rizikové řecké dluhopisy. Tato toxická aktiva musela být později odepsána a tím přišly banky o značnou část likvidity. Čtenář je obeznámen s průběhem a výsledky jednání s mezinárodními věřiteli a rovněž s kroky, které kyperská vláda učinila, aby zajistila svou část prostředků určených na záchranu země. V závěru jsou poskytnuta alternativní řešení krize a kroky, které kyperská vláda učinila, aby předešla podobným scénářům a prognózám vývoje ekonomiky v zemi.
Klíčová slova: bankovní sektor; kyperská krize; banka; Kypr; krize
Název práce: Crisis of the Cypriot banking sector
Autor(ka) práce: Bezek, Pavol
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jeníček, Vladimír
Oponenti práce: Střecha, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The crisis of the Cypriot banking sector is consequence to the unsustainable financial system that exceeded several times the country's GDP. Compared to the GDP seven times larger financial sector, supported by lax supervision and low levels of regulation contributed to the fact that the country got into trouble and needed help. It was the first of the affected countries which needed to use its own resources to save itself. This work provides a comprehensive view to the financial crisis, its development and impact on the EU economy. It examines and analyzes the steps that EU leaders have done to mitigate the effects of the crisis . Through the analysis examines the causes of the banking crisis outbreak in Cyprus and discovers that the crisis was caused by moral hazard because banks have decided to buy risky Greek bonds . These toxic assets had to be later written off and banks lost substantial part of their liquidity. The reader is getting familiar with the development and outcome of negotiations with international creditors and also the steps taken by the Cypriot government to ensure funds for the country. In conclusion, there are given the alternative solutions to the crisis and the steps taken by the Cypriot government to prevent similar scenarios also the reader is provided by forecasts of the economic development of the country.
Klíčová slova: banking sector; Cyprus; crisis; Cypriot crisis; bank

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 10. 2013
Datum podání práce: 30. 4. 2014
Datum obhajoby: 11. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44448/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: