Mezinárodní obchod s kávou

Název práce: Medzinárodný obchod s kávou
Autor(ka) práce: Kleščová, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca je zameraná na medzinárodný obchod s kávou vo svete, na problematiky Fair Trade a Direct trade a ich význam v obchodovaní s kávou. Hlavným cieľom práce je zhodnotiť historický vývoj cien a dopad medzinárodných zmlúv o káve na celkový vývoj trhu s kávou od roku 1963. Vedľajším cieľom je komparácia Fair Trade a Direct trade obchodovania. V prvej kapitole sú popísané najnovšie trendy v medzinárodnom obchode s kávou. Druhá časť práce sa venuje analýze faktorov, ktoré historicky ovplyvňovali vývoj cien kávy. Posledná časť práce sa zaoberá rôznymi spôsobmi obchodovania s kávou. Výsledkom kapitoly je porovnanie spravodlivého a priameho obchodu.
Klíčová slova: priamy obchod; cena kávy; obchod s kávou
Název práce: Mezinárodní obchod s kávou
Autor(ka) práce: Kleščová, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřena na mezinárodní obchod s kávou ve světě, na problematiky Fair Trade a Direct trade a jejich význam v obchodování s kávou. Hlavním cílem práce je zhodnotit historický vývoj cen a dopad mezinárodních smluv o kávě na celkový vývoj trhu s kávou od roku 1963. Vedlejším cílem je komparace Fair Trade a Direct trade obchodování. V první kapitole jsou popsány nejnovější trendy v mezinárodním obchodu s kávou. Druhá část práce se věnuje analýze faktorů, které historicky ovlivňovaly vývoj cen kávy. Poslední část práce se zabývá různými způsoby obchodování s kávou. Výsledkem kapitoly je porovnání spravedlivého a přímého obchodu.
Klíčová slova: přímy obchod; cena kávy; obchod s kávou
Název práce: International coffee trade
Autor(ka) práce: Kleščová, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis is focused on the international coffee trade in the world, the issues of Fair Trade and Direct trade and their importance to the coffee market. The main objective of this thesis is to evaluate the historical development of coffee prices and the impact of the international coffee agreements on the overall development of the coffee market since 1963. The secondary objective is the comparison of Fair Trade and Direct trade. The first part describes the latest trends in the international coffee trade. The second part is devoted to analysis of factors which influenced the developments in coffee prices in past. The last part deals with different ways of trade with coffee. The result of the chapter is the comparison of fair trade and direct trade.
Klíčová slova: direct trade; coffee trade; coffee price

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 3. 2013
Datum podání práce: 30. 4. 2014
Datum obhajoby: 30. 5. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42263/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: