Analýza významu enoturistiky pro vinohradnictví a vinařství Slovenské republiky

Název práce: Analýza významu enoturistiky pre vinohradníctvo a vinárstvo Slovenskej republiky
Autor(ka) práce: Dobošová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Vaško, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá analýzou významu vinárskej turistiky -- enoturistiky pre vinohradníctvo a vinárstvo Slovenska. Základným cieľom práce je zistiť, aký význam a dôležitosť má táto forma cestovného ruchu pre producentov a výrobcov vína. Teoretická časť práce uvádza východiská pre návrh výskumného šetrenia a je úvodom do samotnej vinárskej turistiky. Prináša tiež bližšie informácie o súčasnom stave vinohradníctva a vinárstva na Slovensku ako aj informácie o odvetví cestovného ruchu a jeho výkonoch. Výskumná (analytická) časť práce sa zaoberá hodnotením súčasného stavu vinárskej turistiky na Slovensku a predpokladmi jej rozvoja. Jadrom analytickej časti práce je dotazníkové šetrenie, ktoré mapuje postoje a názory na problematiku vinohradníctva, vinárstva a vinárskej turistiky z pohľadu samotných producentov vína. Záverečná časť práce analyzuje vlastné dotazníkové šetrenie podložené teoretickými základmi z prvej časti práce a prináša vyhodnotenie významu enoturistiky pre vinohradníctvo a vinárstvo Slovenska. V závere práce sú zapracované tiež návrhy pre zlepšenie medzisektorového prepojenia turizmu s vinohradníctvom a vinárstvom na Slovensku s cieľom ďalšieho rozvoja tejto formy cestovného ruchu.
Klíčová slova: gastorturizmus; agroturizmus; vinárstvo; enoturistika; vinohradníctvo; vinárska turistika
Název práce: Analýza významu enoturistiky pro vinohradnictví a vinařství Slovenské republiky
Autor(ka) práce: Dobošová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Vaško, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá analýzou významu vinařské turistiky - enoturistiky pro vinohradnictví a vinařství Slovenska. Základním cílem práce je zjistit, jaký význam a důležitost má tato forma cestovního ruchu pro producenty a výrobce vína. Teoretická část práce uvádí východiska pro návrh výzkumného šetření a je úvodem do samotné vinařské turistiky. Přináší také bližší informace o současném stavu vinohradnictví a vinařství na Slovensku a jako i informace o odvětví cestovního ruchu a jeho výkonech na Slovensku. Výzkumná (analytická) část práce se zabývá hodnocením současného stavu vinařské turistiky na Slovensku a předpoklady jejího rozvoje. Jádrem analytické části práce je dotazníkové šetření, které mapuje postoje a názory na problematiku vinohradnictví, vinařství a vinařské turistiky z pohledu samotných producentů vína. Závěrečná část práce analyzuje vlastní dotazníkové šetření podložené teoretickými základy z první části práce a přináší vyhodnocení významu enoturistiky pro vinohradnictví a vinařství Slovenska. V závěru práce jsou zapracovány také návrhy pro zlepšení mezisektorového propojení turismu s vinohradnictvím a vinařstvím na Slovensku s cílem dalšího rozvoje této formy cestovního ruchu.
Klíčová slova: vinohraníctvo; vinařství; gastorturizmus; agroturizmus; enoturistika; vinařská turistika
Název práce: Analysis of the importance of enoturism for viticulture and winemaking in Slovakia
Autor(ka) práce: Dobošová, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Vaško, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis analyzes the importance of wine tourism - enotourism for viticulture and winemaking in Slovakia. The main aim of this work is determining the relevance and importance of this form of tourism for wine producers. The theoretical part states the base for the research design and provides the introduction into wine tourism. It also describes the current situation of the viticulture and winemaking in Slovakia as well as the situation of the tourism industry and its performance. The analytical part of the work deals with the evaluation of the current situation of wine tourism in Slovakia and assumptions of its development. The core of the analytical part is a questionnaire survey, which charts the attitudes and opinions of the wine producers on issues of winemaking, wine business and wine tourism in Slovakia. The final part analyzes the questionnaire survey supported by theoretical bases of the first part of the thesis and evaluates the importance of enotourism for viticulture and winemaking in Slovakia. This part includes also suggestions for improving the cross-sectorial links between tourism, viticulture and winemaking in Slovakia in order to expansion of this form of tourism.
Klíčová slova: gastrotourism; agrotourism; winemaking industry; viniculture; wine tourism; enoturism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2012
Datum podání práce: 15. 8. 2013
Datum obhajoby: 3. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39623/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: