Čína a Indie: komparace postavení ve světové ekonomice

Název práce: Čína a India: komparácia postavenia v svetovej ekonomike
Autor(ka) práce: Kostiviarová, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Zapletal, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zameriava na komparáciu postavenia Číny a Indie v svetovej ekonomike. V prvej časti prebieha pozorovanie politického a ekonomického vývoja týchto dvoch štátov. Dôraz je kladený hlavne na politicko-ekonomické reformy, ktoré prispeli k otvoreniu ekonomík, a tak k otvoreniu medzinárodnému obchodu. Ekonomický vývoj je sledovaný na základe vývoja HDP, nezamestnanosti a inflácie. V druhej časti bakalárskej práce prinášam pohľad na medzinárodne ekonomické vzťahy Číny a Indie. Využijem pritom štatistiky obchodu s tovarom a službami, zahraničných investícií a platobnej bilancie. Na základe týchto štatistík uvidíme, či tieto dva štáty smerujú k tomu, aby sa stali jednotkami na svetovom trhu. Posledná časť je venovaná postaveniu Číny a Indie v svetovej ekonomike. Prináša pohľad na súčasné postavenie, ale aj predikciu budúceho postavenia na základe predpovedí zemí BRICS. Bakalárska práca prispieva k rozšíreniu povedomia o postavení Číny a Indie vo svete a k uvedomeniu si, že tieto dva štáty sa môžu stať na základe viacerých faktorov vedúcimi veľmocami v svetovej ekonomike.
Klíčová slova: Čína; BRICS; rozvoj ekonomík; svetová ekonomika; medzinárodný obchod; politicko-ekonomické reformy; India
Název práce: Čína a Indie: komparace postavení ve světové ekonomice
Autor(ka) práce: Kostiviarová, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Zapletal, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zaměřuje na komparaci postavení Číny a Indie ve světové ekonomice. V první části probíhá pozorování politického a ekonomického vývoje těchto dvou států. Důraz je kladen hlavně na politicko-ekonomické reformy, které přispěly k otevření ekonomik, a tak k otevření mezinárodnímu obchodu. Ekonomický vývoj je sledován na základě vývoje HDP, nezaměstnanosti a inflace. V druhé části bakalářské práce přináším pohled na mezinárodně ekonomické vztahy Číny a Indie. Využívám přitom statistiky obchodu se zbožím a službami, zahraničních investic a platební bilance. Na základě těchto statistik uvidíme, zda tyto dva státy směřují k tomu, aby se staly jedničkami na světovém trhu. Poslední část je věnována postavení Číny a Indie ve světové ekonomice. Přináší pohled na současné postavení, ale i predikci budoucího postavení na základě předpovědí zemí BRICS. Bakalářská práce přispívá k rozšíření povědomí o postavení Číny a Indie ve světe a k uvědomění si, že tyto dva státy se mohou stát na základě vícerých faktorů vedoucími velmocemi ve světové ekonomice.
Klíčová slova: rozvoj ekonomik; světová ekonomika; politicko-ekonomické reformy; Indie; BRICS; mezinárodní obchod; Čína
Název práce: China and India: the comparison of the position in the world economy
Autor(ka) práce: Kostiviarová, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Zapletal, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor's thesis focuses on the comparison of the position of China and India in the world economy. The first part deals with an observation of political and economic development of the two countries. The focus is on political and economic reforms, which contributed to opening of the economies, and thus to opening of the international trade. Economic development is pursued on the basis of the GDP, unemployment and inflation. The second part of the bachelor's thesis provides insight into the international economic relations of China and India. I will use statistics on trade in goods and services, foreign investments and balance of payments. Based on these statistics we will see, if these two states aim to become leaders on the world market. The last part is devoted to the position of China and India in the world economy. It provides insight into the current position, as well as prediction of the future position based on forecasts of countries BRICS. Bachelor's thesis contributes to spread awareness of the position of China and India in the world and to realization that these two states can become, based on several factors, the leading Great powers in the world economy.
Klíčová slova: political and economic reforms; India; BRICS; development of economies; the world economy; international trade; China

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 10. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2014
Datum obhajoby: 19. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39519/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: