Zvýšení výkonnosti služby Platform as a Service využitím virtualizace

Název práce: Zvýšenie výkonnosti služby Platform as a Service využitím virtualizácie
Autor(ka) práce: Schramm, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Voříšek, Jiří
Oponenti práce: Sokolovský, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca pojednáva o zvýšení výkonnosti Platform as a Service použitím virtualizácie. Zameriava sa na nový trend v poskytovaní IT služieb, ktorým je virtualizácia. Možnosť rozsiahlej úspory a zvýšenia výkonu hardwaru je pre každý podnik zaujímavým, preto množstvo podnikov dnes prechádza na virtuálnu infraštruktúru. Prvá časť práca vymedzuje IT službu a jej kategórie. Popisuje jej vývoj a definície na základe viacerých zdrojov. Druhá časť práce charakterizuje služby Cloud Computingu. V práci je sústredená pozornosť na samotné technologické zloženie jednotlivých foriem nasadenia a distribučných modelov. Ďalej sa zameriava na hlavné benefity a najdôležitejšie nevýhody jednotlivých typov cloud computingu. Tretia časť sa venuje virtualizácií. Predstavuje postup o piatich krokoch, na ktorých záleží prechod k virtualizácií. Kapitola pomáha pochopiť hodnotu, ktorú môže pre podnik virtualizácia predstavovať. Štvrtá časť sa zaoberá virtualizáciou v konkrétnom prostredí spoločnosti. Prináša konkrétne riešenie virtualizácie infraštruktúry spoločne aj s vytvorením virtuálneho desktopu pre nového užívateľa.
Klíčová slova: Cloud Computing; IT služba; Virtualizácia; VMware; PaaS
Název práce: Zvýšení výkonnosti služby Platform as a Service využitím virtualizace
Autor(ka) práce: Schramm, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Voříšek, Jiří
Oponenti práce: Sokolovský, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práce pojednává o zvýšení výkonnosti Platform as a Service využitím virtualizace. Zameřuje se na nový trend v poskytování IT služeb, kterou je virtualizace. Možnost rozsáhle úspory a zvýšení výkonu hardwaru je pro každý podnik zajímavým, proto mnoho podniků dnes přecházína virtuální infrastrukturu. První část vymezuje IT službu a její kategorie. Popisuje její vývoj a definice na základě více zdrojů. Druhá část práce charakterizuje služby Cloud Computingu. V práci je soustředěná pozornost na samotné technické složení jednotlivých forem nasazení a distribučních modelů. Dále se zaměřuje na hlavní benefity a nejdůležitější nevýhody jednotlivých typů cloud computingu. Třetí část se věnuje virtualizaci. Popisuje postup o pěti krocích, na kterých záleží přechod k virtualizaci. Kapitola pomáhá pochopit hodnotu, kterou může pro podnik virtualizace představovat. Čtvrtá část se zabývá virtualizaci v konkrétní prostředí obchodní společnosti. Prináší konkrétní řešení virtualizace infrastruktury společne s vytvořením virtuálního desktopu pro nového užívatele.
Klíčová slova: IT služba; VMware; Virtualizace; PaaS; Cloud Computing
Název práce: The increasing performance of Platform as a Service using virtualization
Autor(ka) práce: Schramm, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Voříšek, Jiří
Oponenti práce: Sokolovský, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis discusses the increasing performance of Platform as a Service using virtualiza-tion. It focuses on the new trends in the provision of IT services, which is virtualization. Possibility of huge savings and improvement of performance of the hardware is interesting for every company, that's why a lot of companies want to migrate to the vir-tual infrastructure. The first part defines IT service and its categories. It describes the development of IT service and brings definitions based on multiple resources. The second part characterizes cloud computing services. This part focuses on the actual composition of the various forms of technology deployments and distribution models. Further focuses on the main benefits and disadvantages of the types of cloud computing. The focus of third part is virtualization. This part presents a five-step procedure for that matter the transition to virtualization. Chapter helps to understand the value that may pose to the enterprise virtualization. The fourth section deals with virtualization in a particular environment. This part brings specific solution of infrastructure virtualization together with the creation of the virtual machine for a new user.
Klíčová slova: VMware; IT service; PaaS; Virtualization; Cloud Computing

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Podniková informatika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 3. 2014
Datum podání práce: 7. 5. 2014
Datum obhajoby: 9. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47130/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: