Sladké cestování

Název práce: Sladké cestování
Autor(ka) práce: Štefelová, Iveta
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Valentová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem práce je charakterizovat a porovnat typické dezerty a sladkosti ve vybraných zemích a zmapování různých gastronomických festivalů a událostí s tématikou sladkostí. Teoretická část práce se věnuje charakteristice sacharidů a zařazení cukru do této skupiny. Dále jsou zde uvedeny možné alternativy náhrady cukru, historický vývoj produkce a spotřeby cukru od starověku až po současnost, význam cukru ve výživě a nemoci spojené s jeho nadměrným užíváním. V praktické části je vymezena problematika charakteristiky dezertu a jeho postavení v gastronomii. Největší část práce se věnuje rozdílům a specifikům mezi dezerty a sladkostmi ve vybraných zemích a gastronomickými událostmi, které patří k aktivitám spojeným s gastronomickým cestovním ruchem a příznivě ovlivňují rozvoj cestovního ruchu v dané destinaci.
Klíčová slova: dezert; gastronomický cestovní ruch; gastronomická událost
Název práce: Sweet traveling
Autor(ka) práce: Štefelová, Iveta
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Valentová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the work is to characterize and compare typical desserts and sweets of selected countries and to map gastronomic festivals and events, whose theme is sweets. Theoretical part of this work deals with characteristic of saccharides and sugar as constituent of the saccharides. There are also mentioned possible sugar alternatives, history of sugar production development and sugar consumption since ancient times up to these days and diseases connected with excessive sugar intake in this section. Practical part defines the dessert and its role in gastronomy. This work is mainly focused on describing the differences between desserts of selected countries and providing with the information about gastronomic events, which are an important part of food travel and which has a good influence on tourism development in the destination.
Klíčová slova: gastronomic event; dessert; food travel

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 10. 2013
Datum podání práce: 15. 5. 2014
Datum obhajoby: 10. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44353/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: