Fiskální politika Slovenska a její vliv na podnikatelskou sféru

Název práce: Fiškálna politika Slovenska a jej vplyv na podnikateľskú sféru
Autor(ka) práce: Farkas, Orsolya
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Dobrylovský, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zameriava na fiškálnu politiku Slovenskej republiky od roku 2007 do roku 2013. Cieľom tejto práce je, aby dala odpoveď na to, do akej miery verejná sféra vlastnými aktivitami stimuluje hospodársky rast. Práca je rozdelená do štyroch častí, prvá časť je teoretická, ktorá slúži pre identifikovanie základných pojmov. Druhá časť sa podrobnejšie zaoberá s rozpočtom verejnej správy a analyzuje štátny rozpočet. Sleduje vývoj skutočností, ktoré mali vplyv na jednotlivé položky štátneho rozpočtu a porovnáva plnenie štátneho rozpočtu s plánovaným štátnym rozpočtom. V tretej časti sú rozoberané základné makroekonomické ukazovatele, ktoré ovplyvňujú vývoj fiškálnej politiky. Posledná časť pomocou modelu agregátneho dopytu a agregátnej ponuky (model AD-AS) vysvetľuje dopad najvýznamnejších štátnych opatrení na hospodársku situáciu Slovenska a na podnikateľskú sféru.
Klíčová slova: štátny rozpočet; fiškálna politika; verejné rozpočty; Slovensko
Název práce: Fiskální politika Slovenska a její vliv na podnikatelskou sféru
Autor(ka) práce: Farkas, Orsolya
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Dobrylovský, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zaměřuje na fiskální politiku Slovenské republiky od roku 2007 do roku 2013. Cílem této práce je zjistit, do jaké míry stimuluje veřejná sféra hospodářský růst. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část je teoretická a slouží k identifikaci základních pojmů. Druhá část se podrobněji zabývá rozpočtem veřejné správy, analyzuje, v jaké formě se vyvíjely ve skutečnosti jednotlivé položky a do jaké míry byl splněn v porovnání s plánovaným rozpočtem. Ve třetí části jsou rozebírány základní makroekonomické ukazatele, které ovlivňují vývoj fiskální politiky. Poslední část vysvětluje dopad nejvýznamnějších státních opatření na hospodářskou situaci Slovenska a na podnikatelskou sféru s pomocí modelu agregátní poptávky a agregátní nabídky(model AD-AS).
Klíčová slova: fiskální politika; veřejné rozpočty; státní rozpočet; Slovensko
Název práce: Fiscal policy of Slovakia and its effects on business sector
Autor(ka) práce: Farkas, Orsolya
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Dobrylovský, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this Bachelor thesis is to discuss the fiscal policy in the Slovak Republic between 2007 and 2013. The main goals were to analyze the impact of the public sector's activities on the economic growth. The following work is divided into four parts. The first part is mainly theoretical and offers the description of basic terms. In the second part a detailed analysis of government and state budget can be found, how the individual items developed in reality and to what extent did it accomplish the planned budget. The third part is devoted to macroeconomic indicators, which influenced the development of fiscal policy. The last part of the thesis explains the impact of the most important state measures on both the economic situation and business sector of Slovakia with respect to aggregate demand and aggregate supply (AD-AS) model.
Klíčová slova: Slovakia; fiscal policy; state budget; government budget

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra mikroekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2013
Datum podání práce: 30. 4. 2014
Datum obhajoby: 11. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44157/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: