Asociace spojené s barvami v různých kulturách

Název práce: Asociace spojené s barvami v různých kulturách
Autor(ka) práce: Valovik, Valeryia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Olšanová, Květa
Oponenti práce: Halík, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalařská práce je věnovaná asociacím spojeným s barvami v různých kulturách, zkoumá odlišnosti ve vnímání a v použití barev a popisuje význam barev pro marketing. Cílem práce je odpovědět na dvě otázky.1)zda existují barvy, které jsou všeobecně preferované a zda existují barvy, které jsou všeobecně nepopulární.2)Zda existují rozdíly v asociacích spojených s barvami napříč různými kulturami? První kapitola popisuje nejenom fyzický, ale i psychologický vliv na jednotlivce obecně, popisuje historii barev a výzkum Maxe Lüshera. Druhá kapitola zkoumá odlišnosti ve vnímání barev v různých kulturách a popisuje možná vysvětlení, proč k odlišnostem dochází . Ve třetí kapitole je popsán výzkum barevných asociací a oblíbenosti barev ve třech vybraných zemích. Výzkum byl prováděn na základě odpovědí respondentů z Běloruska, Estonska a České republiky.
Klíčová slova: barevné asociace; preferované barvy; vliv barev na fyzický a psychický stav jedince; optika barev; výzkum Maxe Lüshera
Název práce: Color asspciations in different cultures
Autor(ka) práce: Valovik, Valeryia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Olšanová, Květa
Oponenti práce: Halík, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bacelor thesis is about associations connected with colors in different cultures, focuses on differences in perception and use of colors and discribes the meaning of color for marketing purposes. The goal of this thesis is to provide answers for two questions. 1)Whether generally prefered or generally unpopular colors exist. 2)Whether the differences between associations connected with colors in various cultures exist. The first part of the thesis deals with not only physical but also psychological influence on an individual as a rule, covers the history of color and research by M. Lüsher. The second part of the thesis deals with the differences in perception of color in different cultures and describes possible explanations of existing differences. The third part of the thesis concentrates on the associations assigned to colors and preference of colors in three specific countries. The research was based on survey responces of natives from Belarusian republic, Estonia and Czech republic.
Klíčová slova: research by M. Lüsher; color associations; perception of color; psychological and physical influence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 10. 2012
Datum podání práce: 30. 4. 2014
Datum obhajoby: 4. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39791/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: