Analýza rozdílů aplikace IFRS a US GAAP v ocelářském odvětví

Název práce: Analýza rozdílů aplikace IFRS a US GAAP v ocelářském odvětví
Autor(ka) práce: Funďová, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Strouhal, Jiří
Oponenti práce: Kotáb, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce je věnována moderním problémům rozdílů dvou nejdůležitějších standardů ve světě finančního účetnictví a výkaznictví, a to mezinárodních standardů IFRS a amerických standardů US GAAP. Porovnání a hledání možných rozdílů se uskutečnilo v rámci ocelářského odvětví, a to konkrétně na společnosti US Steel, která má svou základnu v USA a využívá amerických standardů, a na její dceřiné společnosti se sídlem v Košicích, která vede účetnictví podle IFRS. Výkazy byly zanalyzovány pomocí základních nástrojů finanční analýzy, z výsledků, z nichž byly vyjádřeny hypotetické scénáře, které by mohly nastat při rozhodování a které byly ovlivněny právě rozdíly mezi aplikovanými standardy. Cílem a hlavní myšlenkou této práce bylo naznačit čtenáři, v jakém stavu se nachází konvergence těchto dvou standardů a které rozdíly je nutné ještě odstranit, aby oba standardy dávaly rovnocenný pohled na účetnictví a finanční rozhodování v kterékoli společnosti.
Klíčová slova: finanční analýza; ocelářské odvětví; účetnictví; US GAAP; IFRS; Mezinárodní standardy finančního výkaznictví
Název práce: Analysis of Differences of Application of IFRS and US GAAP in Steel Industry
Autor(ka) práce: Funďová, Lucia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Strouhal, Jiří
Oponenti práce: Kotáb, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis is devoted to the problem of the modern world of differences among two of the most important standards in the world of financial accounting and reporting: IFRS and US GAAP. The main focus was on comparing and searching for the possible differences on the financial reports of US Steel, which has its basement in the USA and it is using US GAAP standards and its subsidiary in Slovakia using IFRS, within the steel sector. The concrete financial statements were analysed by the tools of financial analysis. Hypothetical scenarios were made on the basis of the results, which could have occurred during the decision making process and which were influenced by the differences among the applied standards. The main goal and important thought of the thesis was to indicate to a reader, in which state the convergence between these two standards is and which differences need to be eliminated to make standards equal in giving the view on the financial statements and financial decision making of each company.
Klíčová slova: accounting; financial analysis; steel sector; US GAAP; IFRS; Interational financial reporting standards

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikové ekonomiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 5. 2013
Datum podání práce: 1. 6. 2014
Datum obhajoby: 9. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43137/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: