Transnacionální korporace v Evropě: roste jejich ekonomická moc?

Název práce: Transnacionální korporace v Evropě: roste jejich ekonomická moc?
Autor(ka) práce: Lojková, Kristýna
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Vošta, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Transnacionální korporace (TNK) jsou po celou dobu své existence hybateli ekonomických procesů, kterým se jsou schopny rychle přizpůsobit. Tím, že jsou přítomny ve více zemích, získávají maximum z hostitelských států a zvyšují tak svoji efektivitu a konkurenční výhodu.V posledních letech se projevuje změna ve vymezení pole působnosti státu a korporací a díky růstu počtu nestátních hráčů na světovém trhu dochází k prolínání jejich vlivu s vlivem státních orgánů. Odborná i laická veřejnost se dělí v názoru na transnacionální korporace (TNK) na přívržence a odpůrce. Ti první je považují za nositele technologického pokroku a růstu HDP. Ti druzí za ekonomické subjekty, které mají převážně negativní vliv na hostitelské země (korupce, znečištění životního prostředí, porušování lidských práv). Cílem předkládané diplomové práce je na základě analýzy základních teoretických východisek dospět k vlastnímu názoru na roli TNK v Evropě, na jejich ekonomickou moc a na její dopady v jednotlivých oblastech společenského života.
Klíčová slova: lobbing; ekonomická moc; transnacionální korporace; přímé zahraniční investice; korupce; globalizace
Název práce: Transnational Corporations in Europe: Is their Economic Power Growing?
Autor(ka) práce: Lojková, Kristýna
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Vošta, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Transnational organizations (TNCs) can be considered as an economic drivers which are able to adapt to changing economic climate. The ability of being present in more than one country give them the opportunity to raise their competitiveness through choosing the countries according to its preferences. Recently the relation between nation states and the TNCs has been changed slowly. The number of TNCs is growing and they are able to play an active role in the wolrd economy. Their activities produce possitive and negative externalities thus it is possible to find their followers and opponents at the same time. The aim of this thesis is to analyze whether the economic power of the TNCs is growing significantly or not.
Klíčová slova: foreign direct investmetns; lobbying; economic power; transnational corprations; globalization; corruption

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Evropská integrace
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 9. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 19. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38694/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: