Vývoj diplomatických vztahů SRN se zeměmi východní Evropy

Název práce: Vývoj diplomatických vztahů SRN se zeměmi východní Evropy
Autor(ka) práce: Cimalová, Natalie
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Veselý, Zdeněk
Oponenti práce: Šauer, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá navazováním diplomatických vztahů SRN se zeměmi východní Evropy v období vlády kancléře Willy Brandta. Cílem této práce je analyzovat způsob, jakým smlouvy, které Spolková republika Německo uzavřela se Sovětským svazem, Polskem, NDR a Československem v období Brandtovy vlády přispěly k uvolnění napětí v Evropě a připravily půdu pro konání Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě v Helsinkách, jejímž výsledkem byl Závěrečný akt přijatý 1. srpna 1975. První kapitola pojednává o kořenech Brandtovy východní politiky a počátcích jeho politické kariéry. Druhá kapitola se zabývá prvními kroky Brandtovy vlády v souvislosti s jeho východní politikou. Jedná se o setkání Brandta se Stophem v Erfurtu a Kasselu, a dále o uzavření smlouvy s SSSR a Polskem z roku 1970. Třetí kapitola se zabývá normalizací vztahů SRN s NDR. Čtvrtá kapitola pak pojednává o smlouvě SRN s ČSSR z roku 1973, která dotvořila celkovou konstrukci bilaterálních smluv s východními zeměmi. Zde pojednává o otázce neplatnosti mnichovské dohody, kterou bylo nutno vyřešit v rámci uzavření této smlouvy. Pátá kapitola analyzuje souvislost Ostpolitik s konáním Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, která je často považována za vrchol Brandtovy politiky uvolnění.
Klíčová slova: Ostpolitik; Willy Brandt; Helsinky
Název práce: Development of the diplomatic relations of the Federal Republic of Germany with the Eastern European countries
Autor(ka) práce: Cimalová, Natalie
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Veselý, Zdeněk
Oponenti práce: Šauer, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor's thesis deals with establishment of diplomatic relations with the Eastern countries during the period of Willy Brandt's chancellorship. The aim of this thesis is to analyze the way the contracts that the Federal Republic of Germany made with the Soviet Union, Poland, GDR and Czechoslovakia during Brandt's chancellorship contributed to détente in Europe and prepared good conditions for the organization of the Conference on Security and Co-operation in Europe in Helsinki, whose outcome was the Final Act adopted on August 1, 1975. The first chapter deals with the roots of Brandt's Ostpolitik and the beginnings of his political career. The second chapter analyzes Brandt's government concerning his policy toward the eastern countries. It concerns Brandt's meeting with Stoph in Erfurt and Kassel, and the conclusion of the contracts with the Soviet Union and Poland in 1970. The third chapter deals with the normalization of relations of the FRG with GDR. The fourth chapter then deals with the contract between FRG and the Czechoslovakia from 1973 which completed the overall structure of the bilateral agreements with the Eastern countries. This chapter also deals with the issue of the invalidity of the Munich Agreement, which had to be solved in order to conclude this contract. The fifth chapter analyzes the connection of the Ostpolitik with the organization of the CSCE which is often regarded as the greatest achievement of Brandt's Ostpolitik.
Klíčová slova: Helsinki; Willy Brandt; Ostpolitik

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 9. 2013
Datum podání práce: 1. 5. 2014
Datum obhajoby: 11. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44073/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: