Turecko a EU: Analýza faktorů brzdících a pohánějících proces přistoupení

Název práce: Turecko a EÚ: Analýza faktorov brzdiacich a poháňajúcich proces pristúpenia
Autor(ka) práce: Lukačovič, Lukáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Rolenc, Jan Martin
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto práce je analyzovať faktory, ktoré majú vplyv na kandidatúru Turecka do Európskej únie. Práca je rozdelená do dvoch kapitol, z ktorých prvá približuje vývoj samotného Turecka a jeho vzťahy s Európskymi spoločenstvami z historického hľadiska. Táto kapitola je doplnená náhľadom na aktuálnu situáciu prístupových kapitol. Druhá časť sa venuje aktuálnym a konkrétnym faktorom, ktoré majú potenciál vplývať na prístupový proces. Medzi najčastejšie skloňované patrí strach z islamu, nedodržiavanie ľudských práv, ekonomické hľadiská, nedoriešený prípad Cypru a ďalšie. Tieto faktory sú vybraté na základe ich obsiahnutia v publikáciách a iných zdrojoch, avšak nie sú hodnotené z pohľadu kritérií EÚ, ale ich vývoj a dopady sú analyzované všeobecne. Práca teda dáva možnosť čitateľovi vytvoriť si celistvý obraz o súdobom Turecku a jeho snahám o pristúpenie k EÚ.
Klíčová slova: rozširovanie EÚ; prístupový proces; Turecko; Európska únia
Název práce: Turecko a EU: Analýza faktorů brzdících a pohánějících proces přistoupení
Autor(ka) práce: Lukačovič, Lukáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Rolenc, Jan Martin
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je analyzovat faktory, které mají vliv na kandidaturu Turecka do Evropské unie. Práce je rozdělená do dvou kapitol, přičemž první přibližuje vývoj samotného Turecka a jeho vztahy s Evropským společenstvím z historického hlediska. Tato kapitola je doplněna o náhled aktuální situace přístupových kapitol. Druhá část se věnuje aktuálním a konkrétním faktorům, které mají potenciál ovlivňovat přístupový proces. Mezi nejčastěji diskutované patří strach z islámu, nedodržování lidských práv, ekonomická hlediska, nedořešený případ Kypru a další. Tyto faktory jsou vybrané na základě jejich obsažení v publikacích a jiných zdrojích, avšak nejsou hodnocené z pohledu kritérií EU, nýbrž jejich vývoj a dopady jsou analyzované všeobecně. Práce tedy dává čtenáři možnost vytvořit si celistvý obraz o soudobém Turecku a jeho snahám o přistoupení k EU.
Klíčová slova: Evropská unie; rozšíření EU; Turecko; přístupový proces
Název práce: Turkey and the EU: Analysis of the factors hindering and driving the accession process
Autor(ka) práce: Lukačovič, Lukáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Rolenc, Jan Martin
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this work is to analyse the factors that affect the candidacy of Turkey to the European Union. The thesis is divided into two chapters, the first of which presents Turkey's own national development and its relations with the European Communities from a historical perspective. This chapter is supplemented with insights into the current situation of the accession chapters. The second part is devoted to the current and specific factors that have potential to influence the accession process. The most nominated include fear of Islam, lacking respect for human rights, economic aspects, unsolved case of Cyprus and others. These factors are selected on the basis of the frequency of their inclusion in publications and other sources. However, they are not evaluated in terms of the EU criteria, but the thesis brings a general view on the issue. The work thus gives the reader the opportunity to create a complete picture of contemporary Turkey and its efforts to join the EU.
Klíčová slova: Turkey; European Union; EU enlargement; accession process

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 9. 2013
Datum podání práce: 12. 5. 2014
Datum obhajoby: 12. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43962/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: