Personální řízení japonských malých a středních podniků působících ve střední Evropě

Název práce: Personálne riadenie japonských malých a stredných podnikov pôsobiacich v Strednej Európe
Autor(ka) práce: Kristeľová, Eva
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Zuzana
Oponenti práce: Cetkovsky, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je zmapovať a analyzovať personálne riadenie v súčasnosti aplikované v česko-japonských malých a stredných podnikoch. Práca sa snaží čitateľovi poskytnúť bližší obraz o tom, ako konkrétne k personálnemu riadeniu pristupujú Japonci v podmienkach Českej republiky a tieto prístupy porovnáva s prístupmi teoretickými, podľa tzv. najlepšej praxe. Popisovaná téma zahrňuje štrukturované rozhovory a dlhodobé skúsenosti japonských malých a stredných podnikov na území Českej republiky. Celkovo tak poskytuje komplexný pohľad na personálne riadenie v malých a stredných podnikoch a postupne zužuje uhol pohľadu na špecifiká personálneho riadenia vo vybraných japonských malých a stredných podnikoch. Základnou hypotézou práce je, že tieto podniky prispôsobujú svoje personálne riadenie českým podmienkam a zvykajú si na okolité prostredie. Táto hypotéza sa na základe dostupných dokumentov a realizovaných rozhovorov potvrdila.
Klíčová slova: japonské personálne riadenie; Malé a stredné podniky; personálne riadenie; ľudské zdroje; podniková kultúra
Název práce: Personální řízení japonských malých a středních podniků působících ve střední Evropě
Autor(ka) práce: Kristeľová, Eva
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Zuzana
Oponenti práce: Cetkovsky, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této diplomové práce je zmapovat a analyzovat personální řízení v současnosti aplikované v česko-japonských malých a středních podnicích. Práce se snaží čtenáři poskytnout bližší obraz o tom, jak konkrétně k personálnímu řízení přistupují Japonci v podmínkách České republiky a tyto přístupy porovnává s přístupy teoretickými, podle tzv. osvědčených postupů. Popisovaná téma zahrnuje strukturované rozhovory a dlouhodobé zkušenosti japonských malých a středních podniků na území České republiky. Celkově tak poskytuje komplexní pohled na personální řízení v malých a středních podnicích a postupně zužuje úhel pohledu na specifika personálního řízení ve vybraných japonských malých a středních podnicích. Základní hypotézou práce je, že tyto podniky přizpůsobují své personální řízení českým podmínkám a zvykají si na okolní prostředí. Tato hypotéza se na základě dostupných dokumentů a realizovaných rozhovorů potvrdila.
Klíčová slova: personální řízení; podniková kultura; japonské personální řízení; lidské zdroje; Malé a střední podniky
Název práce: HR management in the Japanese small and middle-sized companies located in the Central Europe
Autor(ka) práce: Kristeľová, Eva
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dvořáková, Zuzana
Oponenti práce: Cetkovsky, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main objective of this thesis is to monitor and analyse the HR management currently applied in the Japanese small and medium-sized companies located in the Czech Republic. The thesis clarifies to the reader how these companies approach the HR management and compares their approaches with the ones from the best practices. Among others, the discussed areas further include standardised interviews and long-term experience of the Japanese small and medium-sized enterprises in the Czech Republic. In general, the thesis not only provides a comprehensive view of HR management in small and medium-sized enterprises, but it also focuses on the characteristics of the HR management in the selected Japanese small and medium-sized companies. The hypothesis of the thesis is that these companies have adapted their HR management to the conditions on the Czech market and they have adjusted to the local business environment. The hypothesis was proven based on the available documents and conducted interviews.
Klíčová slova: human resources; Japanese HR/personnel management; HR/personnel management; corporate culture; small and middle-sized companies

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra personalistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 9. 2013
Datum podání práce: 7. 5. 2014
Datum obhajoby: 3. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43901/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: