Současné změny směřování ekonomické diplomacie Spolkové republiky Německo

Název práce: Súčasné zmeny smerovania ekonomickej diplomacie v Nemeckej spolkovej republike
Autor(ka) práce: Dírerová, Daniela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Peterková, Jana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomacia je jedinečným nástrojom zahraničnej politiky štátu na cieľavedomé presadzovanie jeho zámerov medzi ostatnými aktérmi v medzinárodnom systéme. Tento prostriedok sa však nenachádza v existenčnom vákuu, ale pre svoje fungovanie musí reagovať na dynamické zmeny v medzinárodnom prostredí. Rast záujmu o liberalizáciu medzinárodného obchodu a významu súkromných subjektov v tvorbe zahraničnej politiky formuje vývoj samotnej diplomacie. Do popredia sa preto dostáva ekonomická diplomacia s cieľom realizovať vízie štátu v hospodárskej oblasti. Práve tejto tematike sa venuje predložená bakalárska práca. V roku 2012 publikovala nemecká vláda dokument "Shaping Globalization -- Expanding Partnership- Sharing Responsibility". Primárnym cieľom bakalárskej práce je skúmať vplyv tejto novej stratégie na ekonomickú diplomaciu SRN. Sekundárnym cieľom bolo detailnejšie predstaviť štruktúru, úlohy, proces rozhodovania a aktérov nemeckej ekonomickej diplomacie, keďže tieto informácie neposkytuje ucelene žiadna česká ani slovenská odborná publikácia. Kľúčová časť práce sa venuje samotnej stratégii, pričom je rozdelená na multilaterálne (makro) a bilaterálne (mikro) ciele. Prvé hľadisko sleduje ekonomické priority na úrovni medzinárodných organizácií. Bilaterálna časť analyzuje dôvody, prečo sa Nemecko rozhodlo ekonomicky orientovať na tzv. nových hráčov, záujmy v ich obchodných vzťahov a aké výzvy z toho vyplývajú pre ekonomickú diplomaciu.
Klíčová slova: Nemecko; BRIC; Ekonomická diplomacia
Název práce: Současné změny směřování ekonomické diplomacie Spolkové republiky Německo
Autor(ka) práce: Dírerová, Daniela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Peterková, Jana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomacie je jedinečným nástrojem zahraniční politiky státu, díky které může cílevědomě prosazovat jeho zájmy mezi ostatními aktéry mezinárodního systému. Tento prostředek se však nenachází v existenčním vakuu, ale pro své fungování musí reagovat na dynamické změny v mezinárodním prostředí. Růst zájmu o liberalizaci mezinárodního obchodu a významu soukromých subjektů v tvorbě zahraniční politiky formuje vývoj samotné diplomacie. Do popředí se proto dostává ekonomická diplomacie s cílem realizovat vize státu v hospodářské oblasti. Právě této tématice se věnuje předložená bakalářská práce. V roce 2012 publikovala německá vláda dokument "Shaping Globalization - Expanding Partnership- Sharing Responsibility". Primárním cílem bakalářské práce je zkoumat vliv této nové strategie na ekonomickou diplomacii SRN. Sekundárním cílem je detailněji představit strukturu, úkoly, proces rozhodování a aktéry německé ekonomické diplomacie, protože tyto informace neposkytuje uceleně žádná česká ani slovenská odborná publikace. Klíčová část práce se věnuje samotné strategii, přičemž je rozdělena na multilaterální (makro) a bilaterální (mikro) cíle. První hledisko sleduje ekonomické priority na úrovni mezinárodních organizací. Bilaterální část analyzuje důvody, proč se Německo rozhodlo ekonomicky orientovat na tzv. nové hráče, zájmy v jejich obchodních vztazích a jaké výzvy z toho vyplývají pro ekonomickou diplomacii.
Klíčová slova: Ekonomická diplomacie; BRIC; Německo
Název práce: Current changes in orientation of the German economic diplomacy
Autor(ka) práce: Dírerová, Daniela
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Peterková, Jana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomacy is a unique tool of foreign policy for enforcing its interests among other actors in the international system. However, this means is not in an existential vacuum and thus has to react on dynamic changes in international environment for its effective functioning. Raising interest of international trade liberalization and growing importance of private sector in creation of foreign policy forms further development of the diplomacy. Thus, the economic diplomacy is becoming more important with an aim to implement country's vision in economic area. This topic is the main subject of the presented bachelor thesis. In 2012, German government published document "Shaping Globalization - Expanding Partnership - Sharing Responsibility". The primary aim of the thesis is to examine the influence of this new strategy on the German economic diplomacy. The key part of the thesis is dedicated to the strategy itself and is divided into multilateral (macro) and bilateral (mikro) objectives. First aspect pursues economic priorities on a level of international organizations. Bilateral part analyses reasons why Germany decided to orient economically on so called new players, why is Germany interested in their mutual commercial relations and which challenges result from it for the economic diplomacy. The secondary aim is to explain the structure, tasks and decision making process of the German economic diplomacy, because this information is not provided in detail by neither Czech nor Slovak scholar publications.
Klíčová slova: Germany; BRIC; Economic diplomacy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 3. 2013
Datum podání práce: 30. 6. 2014
Datum obhajoby: 12. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42220/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: