Problematika phishingu

Název práce: Problematika phishingu
Autor(ka) práce: Rácz, Pavel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sova, Martin
Oponenti práce: Luc, Ladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca je zameraná na analýzu problematiky phishingu. V teoretickej časti práce oboznamuje čitateľa so samotným pojmom phishing, jeho typmi, varovnými signálmi a s legislatívnou úpravou v Českej a Slovenskej republike. Praktická časť je zameraná na štatistickú analýzu vybraných indikátorov, ako je počet phishingových domén, phishingových útokov alebo počet nahlásených podozrení na phishing a zameraniu na sektory za roky 2011, 2012 a 2013. Štatistická analýza sa zaoberá vývojom vybraných indikátorov ako na celkovej úrovni tak aj na úrovni národných domén Českej a Slovenskej republiky. Záverečná časť práce je venovaná identifikácií trendov jednotlivých indikátorov na základe zistených údajov, ktoré umožňujú projekciu vývoja indikátorov do budúcich období. V samotnom závere práce je uvedené zhodnotenie jednotlivých štúdií, z ktorých som čerpal dáta.
Klíčová slova: RSA; PhishTank; APWG; MSI; Podvod; Phishing
Název práce: Problematika phishingu
Autor(ka) práce: Rácz, Pavel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sova, Martin
Oponenti práce: Luc, Ladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřená na analýzu problematiky phishingu. V teoretické části práce seznamuje čitatele se samotným pojmem phishing, s jeho typy, varovnými signály a legislativní úpravou v České a Slovenské republice. Praktická část je zaměřená na statistickou analýzu vybraných indikátorů jako je počet phishingových domén, phishingových útoků nebo počet nahlášených podezření na phishing a zaměření na sektory za roky 2011, 2012 a 2013. Statistická analýza se zaobírá vývojem vybraných indikátorů jako na celkové úrovni tak i na úrovni národních domén České a Slovenské republiky. Závěrečná část je věnována identifikaci trendů jednotlivých indikátorů na základě zjištěných údajů, které umožňují projekci vývoje indikátorů do budoucích období. V samotném závěru práce je uvedené zhodnocení jednotlivých studií, ze kterých jsem čerpal data.
Klíčová slova: Phishing; RSA; PhishTank; APWG; MSI; podvod
Název práce: Phishing
Autor(ka) práce: Rácz, Pavel
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sova, Martin
Oponenti práce: Luc, Ladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of my bachelor thesis is to analyze the phishing issue. Theoretical part of the thesis familiarizes readers with the term phishing and its types and red flags as well as the legislative in the Czech and Slovak republic. Practical part covers the statistical analysis of the selected indicators, like the number of the phishing domains, phishing attacks, or the number of reported phishing suspects or its targets in sectors in 2011, 2012, and 2013. Statistical analysis covers the development of the selected indicators worldwide, as well as in terms of Czech and Slovak national domains. The last chapter is dedicated to identify trends of the selected indicators based on the findings that help future forecast of the development of the selected indicators. The end of the thesis itself concludes individual studies which I derived the data from.
Klíčová slova: PhishTank; RSA; APWG; Phishing; MSI; fraud

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 2. 2013
Datum podání práce: 14. 5. 2014
Datum obhajoby: 23. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41541/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: