Aplikace a využití Lean metodologie v IT organizaci

Název práce: Aplikácia a využitie Lean metodológie v IT organizácií
Autor(ka) práce: Huba, Samuel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Martínez, Felipe
Oponenti práce: Koliš, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce bolo analyzovať použitie Lean metodológie v prostredí IT organizácie so sústredením sa na 4 dimenzie implementácie: Procesy, Meranie výkonnosti, Organizačná štruktúra a Podniková kultúra. Úvod práce bol venovaný zhrnutiu teoretických konceptov a princípov Lean metodológie. Špecifiká IT odvetvia a IT organizácie boli uvedené spoločne s popisom organizácie a východísk implementácie v skúmaných projektoch. V metodologickej časti boli predstavené postupy a metódy výzkumu. Výsledkom práce bolo kvantitatívne zhodnotenie implementácie pomocou matíce osvedčenej praxe a matíc implementácie projektov. Výsledky skúmania boli následne doplnené o odporúčania a navrhy na vylepšenie pre ďalšie potenciálne projeky. Najdôležitešie odporúčania boli formulované k zmena podnikovej kultúry, flexibilnejšiemu projektovému plánovaniu implementácie pomocou Agile DMAIC, sústredeniu sa na potreby zákazníka predstavením novej dimenzie Hlas zákazníka a zavedeniu infraštruktúry neustáleho zlepšovania každého aspektu fungovania podniku.
Klíčová slova: Podniková kultúra; DMAIC; IT organizácia; Neustále zlepšovanie; Lean
Název práce: Aplikace a využití Lean metodologie v IT organizaci
Autor(ka) práce: Huba, Samuel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Martínez, Felipe
Oponenti práce: Koliš, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce bylo analyzovat použití Lean metodologie v prostředí IT organizace se soustředěním se na 4 dimenze implementace : Procesy, Měření výkonnosti, Organizační struktura a Podniková kultura. Úvod práce byl věnován shrnutí teoretických konceptů a principů Lean metodologie. Specifika IT odvětví a IT organizace byly uvedeny společně s popisem organizace a východisek implementace ve zkoumaných projektech. V metodologické části byly představeny postupy a metody výzkumu. Výsledkem práce bylo kvantitativní vyhodnocení implementace pomocí matice osvědčené praxe a matic implementace projektů. Výsledky zkoumání byly následně doplněny o doporučení a návrhy na vylepšení pro další potenciální projekty. Nejdůležitější doporučení byly formulovány ke změně podnikové kultury, flexibilnějšímu projektovému plánování implementace pomocí Agile DMAIC, soustředění se na potřeby zákazníka představením nové dimenze Hlas zákazníka a zavedení infrastruktury neustálého zlepšování každého aspektu fungování podniku.
Klíčová slova: Neustálé zlepšování; IT organizace; Lean; Podnikova kultura; DMAIC
Název práce: Application and use of Lean methodology in IT organization
Autor(ka) práce: Huba, Samuel
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Martínez, Felipe
Oponenti práce: Koliš, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Main goal of the work was to analyze the use of Lean methodology in IT organization with the focus on the implementation of the 4 dimensions: Processes, Performance management, Organizational structure and Corporate culture . First part of work was devoted to a summary of theoretical concepts and principles of Lean methodology. Specifics of the IT industry and IT organizations were introduced together with a description of the examined organization and the underlying implementation of the reviewed projects. The methodological part depict procedures and methods of research . The result of the work was a quantitative assessment of the implementation using best practice matrix and impelemntation matrix of chosen projects. Results of the examination were subsequently supplemented by recommendations and suggestions for further improvements of next potential projects . Main recommendations were formulated as following: change the corporate culture, implement more flexible project planning implementation using Agile DMAIC, focuse on customer needs by introducing new dimension Voice of the Customer and introduction of continuous improvement infrastructure to improve every aspect of company operations.
Klíčová slova: Continuous Improvement; Lean; DMAIC; Corporate culture; IT organization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 11. 2012
Datum podání práce: 2. 5. 2013
Datum obhajoby: 10. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40182/podrobnosti

Soubory ke stažení

Neveřejná příloha
Neveřejný soubor
Stáhnout
Neveřejná příloha
Neveřejný soubor
Stáhnout
    Poslední aktualizace: