Bezdrátová technologie NFC

Název práce: Bezdrôtová technológia NFC
Autor(ka) práce: Junga, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Fortinová, Jana
Oponenti práce: Pavlíčková, Jarmila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá technológiou NFC (Near Field Communication). Práca je rozdelená na teoretickú časť a praktickú časť. Teoretická časť je venovaná NFC a Bluetooth technológiám, kde sú vymedzené základné pojmy. NFC technológia, jej história a následné využitie, výhody a nevýhody technológie sú popísané v nadchádzajúcej časti. V ďalšej časti sa práca zaoberá NFC a jej bezpečnosťou a metódami narúšania bezpečnosti. Nasledujúca časť je zameraná na porovnanie NFC a Bluetooth technológie, ktorá je aj prvým cieľom tejto práce. V praktickej časti sa práca zaoberá ukážkou, ako funguje NFC tag s NFC zariadením, ktorá je druhým cieľom tejto práce. V poslednej časti sa práca zaoberá možnosťou využitia NFC technológie v budúcnosti, ktorá je tretím cieľom. Prínosom práce je jednak predstavenie technológie NFC ako možnosti zjednodušenia vzájomnej komunikácie dvoch mobilných zariadení a výmeny dát ako aj potencionálna adopcia predstavenej technológie širokou verejnosťou v podobe jeho každodenného využitia.
Klíčová slova: tag; Bluetooth; bezpečnosť NFC; bezdrôtová technológia; NFC
Název práce: Bezdrátová technologie NFC
Autor(ka) práce: Junga, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Fortinová, Jana
Oponenti práce: Pavlíčková, Jarmila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá technologií NFC ( Near Field Communication ). Práce je rozdělena na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část je věnována NFC a Bluetooth technologiím, kde jsou vymezeny základní pojmy. NFC technologie, její historie a následné využití, výhody a nevýhody technologie jsou popsány v nadcházející části. V další části se práce zabývá NFC a její bezpečností a metodami narušení bezpečnosti. Následující část je zaměřena na srovnání NFC a Bluetooth technologie, která je i prvním cílem této práce. V praktické části se práce zabývá ukázkou, jak funguje NFC tag s NFC zařízením, která je druhým cílem této práce. V poslední části se práce zabývá možností využití NFC technologie v budoucnosti, která je třetím cílem. Přínosem práce je jednak představení technologie NFC jako možnosti zjednodušení vzájemné komunikace dvou mobilních zařízení a výměny dat jako i potencionální adopce představené technologie širokou veřejností v podobě jeho každodenního využití.
Klíčová slova: bezpečnost NFC; Bluetooth; bezdrátová technologie; tag; NFC
Název práce: Wireless technology NFC
Autor(ka) práce: Junga, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Fortinová, Jana
Oponenti práce: Pavlíčková, Jarmila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The paper deals with NFC technology. The thesis is divided in theoretical and practical part. Theoretical part focuses on NFC technology and Bluetooth supported by basic definitions. It also provides NFC's brief history, its advantages as well as disadvantages and utilization of this technology. In the next part, thesis examines safety of such technology with focus on potential attacks. Furthermore paper contains comparison of NFC and Bluetooth technologies. Practical part of the thesis aims at showing real example of how the NFC tag works with NFC device, which is also one of the main objectives of this work. In the latter part, paper deals with future development of this technology with possible real life applications. The main contribution of this work is represented not only by the pure introduction of NFC technology as a way of accelerating data interchange but also by the possibility of wide adoption of this system in society in form of its everyday use.
Klíčová slova: NFC; NFC security; Bluetooth; wireless technology; tag

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 1. 2014
Datum podání práce: 14. 5. 2014
Datum obhajoby: 24. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47376/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: