Výběr optimálního portfolia pomocí vícekriteriálního hodnocení variant

Název práce: Výber optimálneho portfólia pomocou viackriteriálneho hodnotenia variantov
Autor(ka) práce: Jančíková, Denisa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Zouharová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá optimalizáciou portfólia, a to najmä pomocou viackriteriálneho rozhodovania. V prvom kroku sa pomocou jednoduchého lineárneho programovania vygeneruje päť investičných portfólií so zameraním na jedno konkrétne kritérium, a potom sa metódou TOPSIS vyberie jedno portfólio, optimálne z hľadiska všetkých kritérií zároveň. Predtým je však nutné zoznámiť sa v teoretickej časti s tým, čo to vlastne lineárne programovanie je. Nasleduje prehľad metód viackriteriálneho hodnotenia variantov, a samozrejme aj metód určovania váh jednotlivých kritérií a úvod do teórie portfólia. Akonáhle nám bude toto všetko jasné, pozrieme sa na vlastnosti Burzy cenných papierov Praha, a nechýba ani stručný popis jednotlivých spoločností, ktorých akcie sa v práci vyskytujú. Záver obsahuje celkové zhrnutie výsledkov a odporúčanie investorovi.
Klíčová slova: TOPSIS; viackriteriálne hodnotenie variantov; optimalizácia portfólia
Název práce: Výběr optimálního portfolia pomocí vícekriteriálního hodnocení variant
Autor(ka) práce: Jančíková, Denisa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Zouharová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zaobírá optimalizací portfolia, a to zejména pomocí vícekriteriálního rozhodování. V prvním kroku se využitím jednoduchého lineárního programování vygeneruje pět investičních portfolií se zaměřením na jedno konkrétní kritérium, a potom se metodou TOPSIS vybere jedno portfolio, optimální z hlediska všech kritérií zároveň. Předtím je však nutné seznámit se v teoretické části s tím, co to lineární programování vlastně je. Následuje přehled metod vícekriteriálního hodnocení variant, a samozřejmě i metod určování vah jednotlivých kritérií a úvod do teorie portfolia. Když nám bude tohle vše jasné, podíváme se na vlastnosti Burzy cenných papírů Praha, a nechybí ani stručný popis jednotlivých společností, kterých akcie se v práci vyskytují. Závěr obsahuje celkové shrnutí výsledků a odporučení investorovi.
Klíčová slova: TOPSIS; vícekriteriální hodnocení variant; optimalizace portfolia
Název práce: A Selection of Optimal Portfolio by Multiple-Criteria Decision Making
Autor(ka) práce: Jančíková, Denisa
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Zouharová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals portfolio optimization mainly by multiple-criteria decision making. First part is using linear programming to generate five different investment portfolios that are focusing on one criterion. Then I selected the best portfolio using TOPSIS method in regard to all criterions. Before that it is important to introduce linear programming. It is followed with summary of multi-criteria evaluation of alternatives, method of determining weight of individual criterions and introduction to portfolio theory. It is fundamental to mention all the relevant characteristics of Prague Stock Exchange. All companies that are included in this work are shortly introduced. The final output contains overall summary of results and recommendations for investor.
Klíčová slova: TOPSIS; multiple-criteria decision making; portfolio optimization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 7. 2013
Datum podání práce: 1. 5. 2014
Datum obhajoby: 24. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43626/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: