Vývoj asistované reprodukce v ČR

Název práce: Vývoj asistované reprodukce v ČR
Autor(ka) práce: Syrovátková, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Arltová, Markéta
Oponenti práce: Langhamrová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem a změnami v oblasti asistované reprodukce na území České republiky. Poukazuje na důvody vedoucí k využívání asistované reprodukce. Práce se zabývá postupy při léčbě neplodnosti i metodami asistované reprodukce, přičemž za metody asistované reprodukce se považují takové postupy léčby neplodnosti, kdy se zachází s lidskými pohlavními buňkami, tedy vajíčky u žen a spermiemi u mužů. Práce se zabývá i výsledky a úspěchy léčby neplodnosti pomocí asistované reprodukce. Práce poukazuje na úspěšnost vybraných center asistované reprodukce. Část práce pojednává o dárcovství pohlavních buněk, a náležitostmi důležitými pro darování. Jsou zde shrnuta hlavní právní opatření umělého oplodnění i právní vymezení nejdůležitějších pojmů spojovaných s asistovanou reprodukcí. Jedna kapitola práce se zabývá proplácením léčebných cyklů asistované reprodukce zdravotními pojišťovnami. V neposlední řadě jsou zde rozebrány i etické otázky týkající se umělého oplodnění a zejména dárcovství spermií a vajíček, i pohled nejvýznamnějších světových náboženství na asistovanou reprodukci.
Klíčová slova: plodnost; umělé oplodnění; dárcovství; neplodnost; centrum asistované reprodukce; asistovaná reprodukce
Název práce: The development of assisted reproduction in Czech Republic
Autor(ka) práce: Syrovátková, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Arltová, Markéta
Oponenti práce: Langhamrová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor's thesis deals with development and changes of assisted reproduction in the Czech Republic. It points out the reasons leading to usage of assisted reproduction. The thesis describes the ways of sterility cure with the assisted reproductive technologies, when the assisted reproductive technologies are considered to be such sterility cures, when women ovum and men sperm are treated. The thesis deals with results and achievements of sterility cure using the assisted reproduction. It also points out the success of selected assisted reproduction centres. A part of thesis describes the donation of sex cells and requirements necessary for donation itself. The main legal actions regarding the artificial insemination and legal law description of the most important concepts of assisted reproduction are summarized in the part. One of the parts describes the reimbursement of the treatments cycles of assisted reproduction by the health insurance centres. It also deals with the ethical questions regarding the artificial insemination and mainly regarding the sperm and ovum donation and also the point of view of the most important world's religions.
Klíčová slova: fertility; artificial insemination; donation; sterility; assisted reproduction centre; assisted reproduction

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika a ekonometrie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra statistiky a pravděpodobnosti

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2012
Datum podání práce: 1. 6. 2014
Datum obhajoby: 24. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39037/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: