GARCH modely a R

Název práce: GARCH modely a R
Autor(ka) práce: Jánoš, Andrej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bašta, Milan
Oponenti práce: Hejdová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V predloženej práci sa venujeme pojmu volatility a základným modelom volatility ARCH a GARCH. Najskôr je popísaná volatilita, jej vlastnosti, obecná štruktúra modelov volatility a historická volatilita. Potom sú predstavené modely ARCH a GARCH, sú skúmané ich vlastnosti, odhady parametrov a možnosti využitia týchto modelov v modelovaní a predpovedaní volatility. Podstatnou časťou práce sú podrobne popísané aplikácie týchto modelov na konkrétne časové rady (na simulované a reálne dáta) v programe R. Analyzované sú dáta zachycujúce vývoj pražského burzovného indexu PX. Cieľom tejto práce je poskytnúť čitateľovi vybavenému základnými poznatkami z pravdepodobnosti a štatistiky dostatok teoretických znalostí a praktických zručností k pochopeniu modelov a ich samostatnej aplikácii.
Klíčová slova: GARCH; ARCH; volatilita
Název práce: GARCH modely a R
Autor(ka) práce: Jánoš, Andrej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bašta, Milan
Oponenti práce: Hejdová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V předložené práci se věnujeme pojmu volatility a základním modelům volatility ARCH a GARCH. Nejprve je popsána volatilita, její vlastnosti, obecná struktura modelů volatility a historická volatilita. Poté jsou představeny modely ARCH a GARCH, jsou zkoumány jejich vlastnosti, odhady parametrů a možnosti využití těchto modelů v modelování a předpovídání volatility. Podstatnou částí práce jsou podrobně popsané aplikace těchto modelů na konkrétní časové řady (na simulovaná a reálná data) v programu R. Analyzovaná jsou data zachycující vývoj pražského burzovního indexu PX. Cílem je poskytnout čtenáři vybavenému základními poznatky z pravděpodobnosti a statistiky dostatek teoretických znalostí a praktických dovedností k pochopení modelů a jejich samostatné aplikaci.
Klíčová slova: GARCH; volatilita; ARCH
Název práce: GARCH models and R
Autor(ka) práce: Jánoš, Andrej
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bašta, Milan
Oponenti práce: Hejdová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The work is devoted to the concept of volatility and the basic models of volatility ARCH and GARCH. Firstly, volatility, properties of volatility, general structure of the models and historical volatility is described. Then the ARCH and GARCH volatility models are introduced and their properties, estimation methods and the possibility of implementation of these models in modeling and forecasting volatility are discussed. A substantial part of this work is a detailed application of the described models to some particular time series (both simulated and real) using the R program. We analyze the real data capturing the evolution of Prague stock index PX. The key aspect of the work is to provide enough theoretical knowledge and practical skills for a reader to fully understand the mentioned models and to be able to apply them in practise.
Klíčová slova: ARCH; GARCH; volatility

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika a ekonometrie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra statistiky a pravděpodobnosti

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 1. 2014
Datum podání práce: 30. 5. 2014
Datum obhajoby: 24. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46688/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: