Využití systému LISp-Miner při analýze faktorů ovlivňujících dominanci sinic ve fytoplanktonu

Název práce: Využití systému LISp-Miner při analýze faktorů ovlivňujících dominanci sinic ve fytoplanktonu
Autor(ka) práce: Hlaváčová, Tereza
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šimůnek, Milan
Oponenti práce: Potužák, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tématem práce jsou kroky spojené s řešením analytické otázky pomocí systému LISp-Miner v datech získaných z rozborů vod 12 rybníků v jižních Čechách v letech 2007 až 2012. Analytické otázky jsou primárně zaměřeny z pokynu zadavatele, Povodí Vltavy, státní podnik, na problematiku sinic. Mimo popisu postupu při aplikaci procedur KL-Miner, CF-Miner a 4ft-Miner na data, si práce klade za cíl připravit postup pro automatizaci prováděných kroků. Obsahem teoretické části je shrnutí základních pojmů a principů spojených s asociačními pravidly a metodou GUHA. Praktická část postupuje podle metodologie CRISP-DM. Výsledkem práce je návrh automatizace postupu, podle kterého je možné hledat zajímavá pravidla v hydrobiologických a hydrochemických datech. Dále je uveden soubor doporučení pro lepší využitelnost databáze zadavatele pro potřeby DZD, s návrhy na úpravu dat.
Klíčová slova: sinice; CRISP-DM; LISp-Miner; analýza rozborů vody; data mining
Název práce: Utilization of System LISp-Miner in the Analysis of the Factors Influencing the Dominance of Cyanobacteria in Phytoplankton
Autor(ka) práce: Hlaváčová, Tereza
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Šimůnek, Milan
Oponenti práce: Potužák, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this work is to describe steps associated with solving analytical questions using the LISp-Miner in the data from water-analyzes of 12 ponds in South Bohemia in the period from year 2007 to 2012. Analytical questions are primarily focused on issues of cyanobacteria, based on instructions of data-owner, Povodí Vltavy, státní podnik. Apart from a description of the application of procedures KL-Miner, CF-Miner and 4ft-Miner on data, the work aims to prepare an automating process based on steps made during using procedures. The theoretical part is a summary of the basic concepts and principles associated with association rules and GUHA method. The practical part follows the CRISP-DM methodology. The result is a proposal of automation process by which it is possible to look for interesting rules in the hydrobiological and hydrochemical data. Then there is a set of recommendations for better utilization of database for KDD, with proposals how to modify and prepare the data.
Klíčová slova: data mining; LISp-Miner; CRISP-DM; analysis of water-analyzes; cyanobacteria

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Znalostní technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačního a znalostního inženýrství

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 11. 2013
Datum podání práce: 10. 5. 2014
Datum obhajoby: 10. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45650/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: