Důsledky devizových intervencí ČNB na ekonomiku ČR

Název práce: Důsledky devizových intervencí ČNB na ekonomiku ČR
Autor(ka) práce: Košická, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Titze, Miroslav
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Česká republika se již nějakou dobu potýká s hrozbou deflace, a proto ČNB využila devizové intervence, které tomu mají zabránit. Práce zkoumá současný stav ekonomiky a hledá odpověď na otázku, zda toto znehodnocení koruny skutečně zabrání hrozící deflaci a případné deflační spirály. Pro naplnění cíle jsou využity metody deskripce, srovnávání, pozorování a analýzy, včetně vztahové analýzy. Teoretická část práce se zaměřuje na teoretické dopady depreciace na ekonomiku z makroekonomického hlediska. Dále řeším problém deflace a pro příklad uvádím probíhající deflaci v Japonsku. V praktické části porovnávám názory ČNB s jinými, alternativními názory na tuto situaci. V závěru práce se zabývám analýzou HDP, exportem a importem, směnnými relacemi, spotřebou a inflací. Na základě této analýzy jsem dospěla k závěru, že přestože došlo ke zlepšení stavu některých makroekonomických veličin, není prozatím možné to přisuzovat devizovým intervencím.
Klíčová slova: export; oslabení koruny; depreciace; deflace; měnová politika; devizové intervence; ČNB; spotřeba
Název práce: Consequences of foreign exchange intervention on the economy of the Czech Republic
Autor(ka) práce: Košická, Monika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Titze, Miroslav
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Czech Republic is currently struggling with the threat of deflation, therefore the CNB has used the foreign exchange interventions to prevent this. The thesis examines the current state of the economy and aims to answer the question whether the depreciation of the crown truly prevent deflation and a possible deflationary spiral. To achieve the objective are used comparison methods, descriptions, observations and analysis, including relational analysis. The theoretical part focuses on the theoretical impacts of depreciation of the crown from a macroeconomic point of view. Furthermore, solves the problem of deflation and for example describes the deflation in Japan. In the practical part I compare the views of the CNB and other alternative views on this situation. In the final part I analyse GDP, export and import, terms of trade, consumption and inflation. Based on this analysis, I conclude that although that there was an improvement of some macroeconomic indicators, we can't ascribe the improvement to the foreign-exchange interventions.
Klíčová slova: consumption; export; foreign exchange intervention; Czech National Bank; depreciation of the crown; monetary policy; deflation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 3. 2014
Datum podání práce: 1. 6. 2014
Datum obhajoby: 24. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47077/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: