Daň z nemovitostí a místní poplatky ve vybrané obci

Název práce: Daň z nehnuteľností a miestne poplatky vo vybranej obci
Autor(ka) práce: Jakabovičová, Kristína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Špinerová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa snaží postihnúť problematiku dane z nehnuteľností a miestnych poplatkov vo vybranej obci Ústí v okrese Přerov, analyzovať ich vývoj vo vymedzenom období a navrhnúť opatrenia na zlepšenie ich výberu. Venuje sa daňovému systému Českej republiky, so zameraním na daňové príjmy obcí a daň z nehnuteľností, ktorá je často označovaná za faktor zvyšujúci autonómiu obcí. Poukazuje pri tom na podstatu fungovania miestnych koeficientov u nehnuteľností a úlohu, ktorú tieto od r. 2009 v každej obci zohrávajú. Dané koeficienty sa líšia v závislosti na počte obyvateľov, ak obec nevyužila možnosti stanoviť si daný koeficient sama. Práca ďalej rozoberá miestne poplatky, ktoré si obec podľa obecne záväznej vyhlášky môže na svojom území zaviesť, v rozsahu zákona č. 565/1990 Sb., o miestnych poplatkoch. Tieto majú, na rozdiel od daní povahu protihodnoty za poskytnutie služby a ich zmyslom nie je naplnenie verejného rozpočtu. Daná problematika je nakoniec rozoberaná na konkrétnom príklade vybranej obce, čím práca ponúka celkový pohľad na otázku miestnych daní z nehnuteľností a miestnych poplatkov.
Klíčová slova: daň z nehnuteľností; verejný rozpočet; miestne poplatky
Název práce: Daň z nemovitostí a místní poplatky ve vybrané obci
Autor(ka) práce: Jakabovičová, Kristína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Špinerová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se snaží postihnout problematiku daně z nemovitostí a místních poplatků ve vybrané obci Ústí v okrese Přerov , analyzovat jejich vývoj ve vymezeném období a navrhnout opatření ke zlepšení jejich výběru . Věnuje se daňovému systému České republiky, se zaměřením na daňové příjmy obcí a daň z nemovitostí , která je často označována za faktor zvyšující autonomii obcí . Poukazuje při tom na podstatu fungování místních koeficientů u nemovitostí a roli, kterou tyto od r. . 2009 v každé obci hrají . Dáno koeficienty se liší v závislosti na počtu obyvatel , pokud obec nevyužila možnosti stanovit si daný koeficient sama. Práce dále rozebírá místní poplatky , které si obec dle obecně závazné vyhlášky může na svém území zavést , v rozsahu zákona č. . 565/1990 Sb . , O místních poplatcích . Tyto mají , na rozdíl od daní povahu protihodnoty za poskytnutí služby a jejich smyslem není naplnění veřejného rozpočtu. Daná problematika je nakonec rozebírána na konkrétním příkladu vybrané obce , čímž práce nabízí celkový pohled na otázku místních daní z nemovitostí a místních poplatků .
Klíčová slova: veřejný rozpočet; místní poplatky; dan z nemovitostí
Název práce: The property tax and local taxes in selected municipality
Autor(ka) práce: Jakabovičová, Kristína
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Špinerová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis aims to cover the topics of real estate tax and local fees in the municipality of Ústí in Přerov district, analyze their development during the defined period, and suggest actions to improve their collection. Czech tax system is described with special focus on tax revenues and real estate tax which is often marked as the factor increasing the autonomy of municipalities. The thesis explains the nature of local estate coefficients and their importance for municipalities since 2009. If the municipality refuses to set their value independently, these coefficients are based on the number of residents. Further in its course, the thesis deals with local fees applied by the municipality in its area based on a binding public notice, according to Act no. 565/1990 Sb. on local fees. These fees, as opposed to taxes, represent a counter value for services provided and they are not intended to be the source for public budget. In conclusion, all covered issues are demonstrated on a specific municipality chosen as an example, thus providing a comprehensive overview of the topic of real estate tax and local fees.
Klíčová slova: public budget; property tax; local taxes

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 10. 2013
Datum podání práce: 3. 6. 2014
Datum obhajoby: 27. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45194/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: