Financování neziskového sektoru ze státních zdrojů

Název práce: Financovanie neziskového sektoru zo štátnych zdrojov
Autor(ka) práce: Rosenbergerova, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Doležalová, Antonie
Oponenti práce: Štípek, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá financovaním neziskového sektoru zo štátnych zdrojov. Hlavným zameraním sú oblasti, do ktorých putujú tieto zdroje a v akej výške. Práca sa sústredí aj na to do akých neštátnych neziskových organizácií sú zdroje prerozdeľované z hľadiska ich právnej formy. Hlavné jadro práce tvorí analýza dotácií zo štátneho rozpočtu za obdobie päť rokov a porovnanie s transfermi z nadačného investičného fondu. V analytickej časti sa preukázali dve dominantne dotované odvetvia a výrazný nárast podielu oblasti telovýchovy na štátnych dotáciách za sledované obdobie. V rozdelení dotácií podľa právnych foriem sa výrazné zmeny za sledované obdobie nepotvrdili. Porovnanie dotácií zo štátneho rozpočtu a nadačného investičného fondu v závere ukázalo, že ich rozdelenie nie je identické.
Klíčová slova: financovanie; neštátne neziskové organizácie; štátne dotácie
Název práce: Financování neziskového sektoru ze státních zdrojů
Autor(ka) práce: Rosenbergerova, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Doležalová, Antonie
Oponenti práce: Štípek, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá financováním neziskového sektoru ze státních zdrojů. Hlavním zaměřením jsou oblasti, do kterých putují tyto zdroje av jaké výši. Práce se soustředí i na to do jakých nestátních neziskových organizací jsou zdroje přerozdělovány z hlediska jejich právní formy. Hlavní jádro práce tvoří analýza dotací ze státního rozpočtu za dobu pěti let a srovnávání s transfery z nadačního investičního fondu. V analytické části se prokázaly dvě dominantně dotované odvětví a výrazný nárůst podílu oblasti tělovýchovy na státních dotacích za sledované období. V rozdělení dotací podle právních forem se výrazné změny za sledované období nepotvrdily. Porovnání dotací ze státního rozpočtu a nadačního investičního fondu v závěru ukázalo, že jejich rozdělení není identické.
Klíčová slova: financování; státní dotace; nestátní neziskové organizace
Název práce: Financing of the non-profit sector from state sources
Autor(ka) práce: Rosenbergerova, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Doležalová, Antonie
Oponenti práce: Štípek, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis concerns the financing of the non-profit sector from state sources. Main focus is on areas where these subsidies are going to and in what amount, and moreover to which legal form of NGOs. The main core of thesis is an analysis of subsidies from the state budget for the period of five years and the comparison of them with financing from foundation investment fund. In the analytical part of the thesis there are shown two dominant subsidized areas and significant increase of the share of physical education area in state subsidies. In the distribution of subsidies by legal forms we can observe that significant changes for the analysed period are not confirmed . The comparison of subsidies from the state budget and foundation investment fund showed that the distribution among them is not identical.
Klíčová slova: state subsidies; financing; nonprofit institutiions; NGOs

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 4. 2014
Datum podání práce: 23. 5. 2014
Datum obhajoby: 10. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47697/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: