Spiritismus jako regionální specifikum Krkonoš a Podkrkonoší a jeho odraz v současné duchovní kultuře

Název práce: Spiritismus jako regionální specifikum Krkonoš a Podkrkonoší a jeho odraz v současné duchovní kultuře
Autor(ka) práce: Kinštová, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Malcová, Zuzana
Oponenti práce: Skopova, Věra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V bakalářské práci je zpracováno téma lidové religiozity, konkrétně její projevy v oblasti Krkonoš a Podkrkonoší. Práce popisuje kořeny vzniku hnutí, které vzniklo v polovině 19. Století v USA a bylo nazváno "spiritismem". Práce dále mapuje průnik tohoto hnutí do Čech a jeho vývoj. Důležitým zdrojem poznatků práce je i odraz spiritismu v regionální literatuře Podkrkonoší. Bakalářská práce shrnuje historii spiritismu jako specifického projevu lokální duchovní kultury Krkonoš a Podkrkonoší. V práci jsou obsaženy výsledky terénního výzkumu ohledně současných projevů spiritismu v regionu. V souvislosti s Úmluvou o zachování nemateriálního kulturního dědictví (UNESCO) a Koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice je zde popsán i přístup státu k tomuto fenoménu.
Klíčová slova: nemateriální kulturní dědictví; Krkonoše; Spiritismus
Název práce: Spiritualism as a regional specificity of the Giant Mountains and its reflection in contemporary spiritual culture
Autor(ka) práce: Kinštová, Veronika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Malcová, Zuzana
Oponenti práce: Skopova, Věra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the topic of folk religiosity, particularly its manifestation in the Giant Mountains. The thesis describes the roots of a movement, which originated in the 19th century in the USA and has been known under the term "spiritualism". The thesis also captures the penetration of this movement in Bohemia and its development. An important source is also the reflection of spiritualism in regional literature. Bachelor thesis summarizes the history of spiritualism as a specific expression of local spiritual culture of the Giant Mountains. The paper provides the results of field research on contemporary manifestations of spiritualism in the region. It also describes the government's approach to this phenomenon in the context of the Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage (UNESCO) and the Concept of Effective Care for Traditional Folk Culture in the Czech Republic.
Klíčová slova: Spiritualism; The Giant Mountains; intangible cultural heritage

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Arts Management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra Arts managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 12. 2013
Datum podání práce: 31. 5. 2014
Datum obhajoby: 17. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45744/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: