Efektivní hranice portfolií v průběhu finanční krize

Název práce: Efektívna hranica portfólií v priebehu finančnej krízy
Autor(ka) práce: Kocholová, Soňa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pošta, Vít
Oponenti práce: Makovský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá základmi teórie portfólia a jej využitiu, matematickými a grafickými modelmi zostavovanými v teórii portfólia a nakoniec odhadom konkrétnych efektívnych hraníc portfólií včase finančnej krízy. Cieľom práce je odhadnúť,graficky znázorniť a porovnať efektívnu množinu portfólií pre konkrétne štáty v priebehu ôsmych rokov. Zostavované sú množiny portfólií zložené zdvoch aktív ato jeného rizikového ajedného bezrizikového aktiva. Dôsledkom tejto kombinácie je efektívna množina znázornená vtvare priamky kapitálového trhu ajej sklon daný tzv. rizikovou prémiou. Sústrediť sa budeme na porovnávanie v čase pre každý štát samostatne a zároveň každým rokom osobitne medzi jednotlivými štátmi navzájom. Napokon sú zostavené i konkrétne portfóliá ležiace na efektívnej hranici s rôznym podielom rizikového a bezrizikového aktíva.
Klíčová slova: finančná kríza; riziková prémia; efektívna hranica portfólií; teória portfólia
Název práce: Efektivní hranice portfolií v průběhu finanční krize
Autor(ka) práce: Kocholová, Soňa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pošta, Vít
Oponenti práce: Makovský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá základy teorie portfolia a její aplikaci, matematickými a grafickými modely v teorii portfolia a nakonec odhadem konkrétních efektivních hranic portfolia v průběhu finanční krize. Cílem práce je odhadnout, graficky znázornit a porovnat efektivní hranice portfolií pro konkrétní státy během osmi let. Sestavené jsou množiny portfolií skládající se z dvou aktiv a to jednoho rizikového a jednoho bezrizikového aktiva. Důsledkem této kombinaci je efektivní množina znázorněna ve tvaru přímky kapitálového trhu a její sklon dán tzv. rizikovou prémií. Zaměříme se na srovnání v času pro každý stát individuálně a zároveň každým rokem mezi státy navzájem. Nakonec jsou zkompilovány i konkrétní portfolia, ležící na efektivní hranici s různým podílem rizikového a bezrizikového aktiva.
Klíčová slova: finanční krize; efektivní hranice portfolií; riziková prémie; teorie portfolia
Název práce: The efficient frontier during the financial crisis
Autor(ka) práce: Kocholová, Soňa
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pošta, Vít
Oponenti práce: Makovský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bachelor thesis deals with the basics of portfolio theory and its applications, mathematical and graphical models in the theory of portfolio and, finally, an estimate of the specific efficient frontiers during the financial crisis. The aim of the work is to estimate, graphically illustrate and to compare the efficient frontier for specific states in the course of eight years. These sets of portfolios are composed of two assets and that is one risk and one risk-free asset. A result of this combination is an efficient frontier illustrated in a form of the capital market line and its slope given by so called risk premium. We will focus on the comparison in time for each state individually and at the same time each year separately between the states themselves. Finally, a specific example of portfolios with various share of risk and risk-free assets are compiled lying on the line of an efficient frontier.
Klíčová slova: financial crisis; risk premium; portfolio theory; efficient frontier

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra mikroekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 2. 2014
Datum podání práce: 31. 5. 2014
Datum obhajoby: 18. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46687/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: