Reflexe tradiční lidové kultury Slovácka ve vysokém umění a kultuře na přelomu 19. a 20. století (institucionalizace a projevy v současné době)

Název práce: Reflexe tradiční lidové kultury Slovácka ve vysokém umění a kultuře na přelomu 19. a 20. století (institucionalizace a projevy v současné době)
Autor(ka) práce: Eretová, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Malcová, Zuzana
Oponenti práce: Skopová, Věra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce v úvodu pojednává o specifickém českém fenoménu přelomu 19. a 20. století, jakým bylo zachycování tradiční lidové kultury Moravského Slovácka a dalších etnograficky bohatých oblastí ve vysokém umění tehdejšími výtvarníky, architekty, spisovateli, skladateli a dalšími umělci. Během těchto tendencí vzniklo mnoho spolků, hnutí a iniciativ, které se danou námětovou látkou nejen inspirovaly, ale zároveň začaly tradiční lidovou kulturu této oblasti vědomě udržovat, chránit a dále prezentovat. Práce sleduje vyjmenované subjekty, jejich tehdejší působení a dopady, jaké mají na způsoby uchovávání tradiční lidové kultury v současnosti. Vyústěním práce je pak výčet institucí a stručných charakteristik některých z nich, které se v současné době zabývají péčí o hmotné i nehmotné tradiční kulturní dědictví Slovácka a zároveň jeho dokumentací a prezentací. Valná většina z nich je nemyslitelná bez kořenů spočívajících v institucích založených na přelomu dvou výše zmíněných století.
Klíčová slova: folklorisumus; Moravské Slovácko; svérázové hnutí; tradiční lidová kultura; národopisné umění
Název práce: Reflections of the Moravian Slovakia‘s folk culture in a High Art and culture of the “fin de siecle“ (it’s institutionalization and manifestations nowadays)
Autor(ka) práce: Eretová, Monika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Malcová, Zuzana
Oponenti práce: Skopová, Věra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This Bachelor's Thesis is focused on the mapping of documentation, preservation and presentation of the Moravian Slovakia's folk culture in the late 19th and early 20th century. Activities of many societies, clubs and movements, especially artistic, were results of a huge interest in folkloristic themes in those times. Theoretical part of the Thesis is devoted to the historical background of reflection and presentation of the folk culture of Moravian Slovakia. Institutionalization of this specific phenomenon means its research and displaying by museums, galleries and other mainly ethnographical associations as a try to conserve slowly fading folk culture of this specific region. As a result of this Thesis it is possible to confirm great impact of the historical movements and societies on nowadays ways of preservation and presentation Moravian Slovakia's folk culture. Also many contemporary cultural events and organisations in the Czech Republic are based on these subjects from the past.
Klíčová slova: traditional folk culture; folklorism; Moravian Slovakia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Arts Management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra Arts managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 2. 2014
Datum podání práce: 31. 5. 2014
Datum obhajoby: 17. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46289/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: