Veřejný ochránce práv a jeho vztah k soudní moci

Název práce: Veřejný ochránce práv a jeho vztah k soudní moci
Autor(ka) práce: Rybová, Lucie
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Matula, Miloš
Oponenti práce: Grospič, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je charakterizovat instituci Veřejného ochránce práv, jeho místo v dělbě moci a především analyzovat jeho vztah k moci soudní. Práce je rozdělena do pěti částí, přičemž první tři části jsou zaměřeny na teoretický popis instituce Veřejného ochránce a jeho zařazení v systému kontroly veřejné správy. Ve čtvrté části je podrobně popsána pozice veřejného ochránce v dělbě moci a jeho vztah k moci soudní. Pátá část je zaměřena na konkrétní otázky týkající se vztahu veřejného ochránce a soudů. Veřejný ochránce práv má za úkol chránit občany před jednáním úřadů, které je v rozporu s právem, před jejich nečinností a před chováním, které neodpovídá principům dobré správy a principům právního demokratického státu. Soudy chrání občany pouze před protiprávním jednáním, ale na rozdíl od ochránce mají k dispozici rozhodnutí, které je vynutitelné státní mocí. Vztah veřejného ochránce práv a moci soudní je charakteristický vysokou mírou nezávislosti.
Klíčová slova: dobrá správa; kontrola ve veřejné správě; veřejná správa; Veřejný ochránce práv; ombudsman; moc soudní
Název práce: The Ombudsman and his relationship to the judicial power
Autor(ka) práce: Rybová, Lucie
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Matula, Miloš
Oponenti práce: Grospič, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the thesis is to characterize the institution of the Ombudsman, his place in the distribution of powers and, above all, to analyze its relationship to the judicial power. The thesis is divided into five parts, with the first three parts focused on the theoretical description of the institution of the Ombudsman and its role in the control system of public administration. The fourth part characterizes the institution of the Ombudsman, his place in the distribution of power and its relationship to the judicial power. The fifth part is focused specifically on the relationship of the Ombudsman and the courts. The institution of the Ombudsman has the duty to protect citizens against acts of authorities, which may be in conflict with the law, against their inactivity and against the behavior that does not conform to the principles of good governance and the principles of the rule of a democratic State. Unlike an Ombudsman, the courts only protect citizens against unlawful acts. The courts have the availability to render decisions which are enforceable by the State power. The relationship between the Ombudsman and judicial power is characterized by a high degree of independence.
Klíčová slova: the judicial power; good governance; public administration; control in public administration; The Ombudsman

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Veřejná správa
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 1. 2014
Datum podání práce: 22. 7. 2014
Datum obhajoby: 19. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46163/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: