Člověk v tísni a jeho podíl na odstraňování škod po povodních 2013: Dobrovolnictví jako součást aktivního občanství...?

Název práce: Člověk v tísni a jeho podíl na odstraňování škod po povodních 2013: Dobrovolnictví jako součást aktivního občanství...?
Autor(ka) práce: Hradecká, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Fleissner, Kamil
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zaměřuje na roli dobrovolnické aktivity při mimořádných událostech. Cílem této práce je prozkoumat činnost o.p.s. Člověk v tísni v souvislosti s odstraňováním škod po povodních v červnu 2013 se zaměřením na aktivitu vyvíjenou za účelem aktivizace dobrovolníků. Jako hlavní výzkumná otázka je stanoveno, zda jsou neziskové organizace v dnešní době schopny oslovit nárazové dobrovolníky a jaké prostředky k tomu používají. První část práce se věnuje teoretickému zakotvení pojmů občanská společnost,dobrovolnictví a vývoji dobrovolnických aktivit v České republice. Ve druhé části práce se charakterizuje společnost Člověk v tísni, která během povodní v červnu 2013 organizovala pomoc lidem postiženým touto živelnou katastrofou. Poslední část se zaměřuje na samotný projekt organizace pomoci SOS Povodně 2013, kde se analyzuje přístup organizace k veřejné pomoci a účinnost tohoto přístupu v komparaci s jinými organizacemi, které se do odstraňování škod po povodních zapojily.
Klíčová slova: Člověk v tísni; povodně ; dobrovolnictví
Název práce: Člověk v tísni organisation and its share on floods 2013 damage clean-up operations: Volunteering as a constituent of an active citizenship...?
Autor(ka) práce: Hradecká, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Fleissner, Kamil
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor's thesis deals with a topic of volunteering activities during emergencies. The aim of this thesis is to explore the activities of the volunteering organization Člověk v tísni in connection with clean-up operations following the June 2013 floods, focusing on their volunteer mobilisation activity. The key research question inquires into the ability of contemporary volunteering organizations to activize emergency volunteers and what means do they utilize. The first section of the thesis deals with the theoretical definitions of terms "civil society", "volunteering" and with the history of volunteering in Czech republic. The latter section describes the Člověk v tísni organization, which arranged aid for the flood--affected population. The final section focuses on the aid organization project SOS Povodně 2013, analyzing the organization approach to fundraising and the effectivity of their approach in comparison with other organizations involved.
Klíčová slova: volunteering; Člověk v tísni; floods

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 9. 2013
Datum podání práce: 15. 5. 2014
Datum obhajoby: 30. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44147/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: