Implementace nového kalkulačního systému v řízení po linii výkonů v konkrétní výrobní společnosti

Název práce: Implementácia nového kalkulačného systému v riadení po linii výkonov v konkrétnej výrobnej spoločnosti
Autor(ka) práce: Trebuľa, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Král, Bohumil
Oponenti práce: Brabec, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá problematikou používania kalkulačných systémov po línií výkonov vo vybranej výrobnej spoločnosti KOPS spol. s r.o., ich metodikou zostavovania a využitia ako informačnej podpory pri riadení a rozhodovaní o podnikových procesoch. Prvá teoretická časť sa primárne venuje popisu základných charakteristík a pojmového aparátu používaného v manažérskom účtovníctve pri riadení po línii výkonov. V následnej praktickej časti práca predstaví a charakterizuje činnosť menšieho strojárskeho výrobného podniku, kde zhodnotí jeho minulý a súčasný stav oceňovania vlastných výkonov a zadá východiskové body, odrazové mostíky a kritéria pre zostavenie kompletnej hodnotiacej analýzy doposiaľ používaných kalkulačných systémov. Na základe výstupov z vykonanej analýzy poskytne závery a odporučenia k ďalšiemu rozvoju podnikania. Cieľom práce je zhodnotiť vhodnosť a dostatočnosť doposiaľ používaného kalkulačného systému a využitia podnikových informácii pri rozhodovaní v analyzovanej spoločnosti. V závere praktickej časti práca hodnotí práve možnosti zlepšenia a navrhuje kvalitnejšie alternatívne riešenia riadenia podnikateľského procesu pre posilnenie finančnej situácie a konkurencieschopnosti firmy formou návrhu nového kalkulačného systému.
Klíčová slova: kalkulácia; kalkulačný systém; výrobná spoločnosť; rozhodovanie po línii výkonov; manažérske účtovníctvo
Název práce: Implementace nového kalkulačního systému v řízení po linii výkonů v konkrétní výrobní společnosti
Autor(ka) práce: Trebuľa, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Král, Bohumil
Oponenti práce: Brabec, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku používaní kalkulačních systémů po linii výkonů ve vybrané výrobní společnosti KOPS spol. s r.o., jejich metodiku sestavení a využití jako informační podpory při řízení a rozhodovaní o podnikových procesech. První teoretická část se primárně věnuje popisu základních charakteristik a pojmového aparátu používaného v manažerském účetnictví při řízení po linii výkonů. V následné praktické části práce představí a charakterizuje činnost menšího strojařského výrobního podniku, kde zhodnotí jeho minulý a současný stav oceňování vlastních výkonů a zadá východiskové body, odrazové mostíky a kriteria pro sestavení kompletní hodnotící analýzy doteď používaných kalkulačních systémů. Na základě výstupu z provedené analýzy poskytne závěry a doporučení k dalšímu rozvoji podnikání. Cílem dané práce je zhodnotit vhodnost a dostatečnost doteď používaného kalkulačního systému a využití podnikových informací pro rozhodování v analyzované společnosti. V závěru praktické části práce hodnotí právě možnosti zlepšení a navrhuje kvalitnější alternativní řešení řízení podnikatelského procesu pro posílení finanční situace a konkurenceschopnosti firmy formou návrhu nového kalkulačního systému.
Klíčová slova: rozhodování po linii výkonů; manažérské účetnictví; kalkulačný systém; výrobní společnost; kalkulácia
Název práce: Implementation of new costing system of product oriented management in selected engineering manufacturing company
Autor(ka) práce: Trebuľa, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Král, Bohumil
Oponenti práce: Brabec, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis deals with the use of costing system of product oriented management in selected manufacturing company KOPS spol. s r.o., its metodology compilation and use of such information support in managing and decision-making in business processes. The first theoretical part is primarily dedicated to the description of the essential characteristics and terminology used in managerial accounting of product oriented management. In a subsequent practical part the thesis describes and characterizes the activity of smaller engineering manufacturing company, where it evaluates its past and present state of valuation of main production activities and enters the starting points, stepping stones and criteria for establishing a complete evaluation study of previously used costing systems. Based on these analysis results it will provide conclusions and recommendations for further business development. The main objektive of this theses is to evaluate the appropriateness and adequacy of previously used costing system and the use of corporate information in decision-making in analyzed company. In conclusion, the practical part evaluates options for business processes improvement and proposes alternative solutions for better management of company processes for strengthening the financial position and competitiveness of the selected entity in the form of proposal of new costing system.
Klíčová slova: manufacturing company; product oriented management; calculation; calculation system; managerial accounting

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra manažerského účetnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 12. 2013
Datum podání práce: 31. 5. 2014
Datum obhajoby: 30. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45747/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: