Efektivnost spolupráce obcí v poskytování environmentálních služeb v oblasti odpadového hospodářství

Název práce: Efektivnost spolupráce obcí v poskytování environmentálních služeb v oblasti odpadového hospodářství
Autor(ka) práce: Křížková, Markéta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Slavík, Jan
Oponenti práce: Osersová, Marta
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Obce v rámci své působnosti musí zajišťovat pro své občany řadu služeb, které jsou pro jednotlivé obce mnohdy značně finančně náročné a zatěžují místní rozpočty. Jednou z těchto služeb je i oblast nakládání s opady. V této oblasti je navíc na obce kladena i řada podmínek a cílů definovaných základními dokumenty pro oblast nakládání s odpady v České republice. Jednou z možností řešení těchto problémů je poskytování služeb prostřednictvím spolupráce obcí. V předložené práci jsou analyzovány možnosti využití této formy poskytování služeb v oblasti nakládání s odpady v podmínkách České republiky. První část se zabývá úvodem do této problematiky, definováním základních cílů stanovených Plánem odpadového hospodářství a dalšími oficiálními dokumenty, zákonnými podmínkami pro spolupráci obcí a shrnutím zahraničních zkušeností se spoluprácí obcí. V praktické části jsou tyto poznatky testovány prostřednictvím dotazníkového šetření na reálných zkušenostech existujících svazků v České republice, ze kterého vyplývá, že spolupráce obcí není v našich podmínkách dostatečně a komplexně využívána, obce si i v rámci svazků nechávají většinu kompetencí na sobě. Ke zlepšení této situace by mohla napomoci účelnější státní podpora a změna některých zákonných podmínek.
Klíčová slova: Komunální odpad; Dobrovolné svazky obcí; Odpadové hospodářství; Spolupráce obcí
Název práce: Effectiveness of Intermunicipal Cooperation in the Provision of Environmental Services in the Waste Management
Autor(ka) práce: Křížková, Markéta
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Slavík, Jan
Oponenti práce: Osersová, Marta
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Municipalities within their jurisdiction must provide their citizens with a range of services which are often very financial demanding for many of them and are a heavy burden on their local budgets. In addition, in this area municipalities are also imposed to a number of conditions and objectives defined by the basic documents for waste management in the Czech Republic. One possible solution to these problems is to provide services through intermunicipal-cooperation. In this thesis there are analyzed the possibilities of using this form of service provision in the area of waste management in the Czech Republic. The first part is an introduction to this topic, defining the fundamental objectives specified in the Waste Management Plan and other official documents, legal conditions for cooperation between municipalities and a summary of foreign experience with the cooperation of municipalities. In the practical part these findings are tested through a questionnaire survey on the real experiences of existing unions in the Czech Republic, which shows that inter-municipal cooperation is not in our circumstances sufficiently and comprehensively utilized; the municipalities leave most of the competencies on themselves. To improve this situation could help more effective state support and change of certain legal conditions.
Klíčová slova: Municipal waste; Intermunicipal cooperation; Voluntary associations of municipalities; Waste management

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Ekonomika a správa životního prostředí
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 12. 2012
Datum podání práce: 31. 5. 2013
Datum obhajoby: 27. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40488/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: