Analýza vlivu vybraných kvalitativních znaků na cenu bytů v Praze v období od 2007 - 2012

Název práce: Analýza vlivu vybraných kvalitativních znaků na cenu bytů v Praze v období od 2007 - 2012
Autor(ka) práce: Vinterová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Koubek, Ivo
Oponenti práce: Pertold, Filip
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá určením vlivu vybraných charakteristik prodaných bytů na území hl. města Prahy na prodejní cenu, jejichž prodej byl realizován v období 2007-2012. Analýzu vlivů provádím na poptávkově příbuzné druhy bytů, a to v dispozici 3+1 a 3+kk. Data obsahují 1185 pozorování. K určení vlivů jednotlivých proměnných používám metodu hédonické ceny. Výsledný model naznačuje, že s růstem dostupnosti o 1 % cena bytu klesne o 0,13 %, při zvýšení podlahové plochy o 1 % se cena bytů zvýší o 0,92 %. Při změně družstevního vlastnictví na osobní se cena bytové jednotky zvýší o 13 %. Při změně materiálu výstavby z panelu na cihlu cena jednotky se zvýší o 23 %, změna materiálu bytového jádra by mohla zvýšit cenu bytu o 5,7 %. Dále model naznačuje, že změnou ve stavu bytové jednotky z užívaného či před rekonstrukcí na stav po rekonstrukci se cena zvýší o 11 %, existence garáže zvyšuje cenu cca o 24 %. V modelu se mi daří potvrdit hypotézu o tom, že umístění bytu v přízemí je spojeno s negativními vlivy a tento faktor snižuje cenu bytu o 2,5 %.
Klíčová slova: determinanty poptávky po bydlení; trh nemovitostí; Hedonický cenový model
Název práce: Analysis of the influence of selected qualitative characteristics on price apartments in Prague in the period 2007 -2012
Autor(ka) práce: Vinterová, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Koubek, Ivo
Oponenti práce: Pertold, Filip
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to examine the influence of selected characteristics of sold flats (2007-2012) in Prague on the selling price. The analysis is made on group of similar flats of size 3+1 and 3+kk. Data consist of 1185 observations. I am using the hedonic price method to investigate the influence of selected variables. The results indicate that with rise in availability by 1% the price of flat decrease by 0, 13%, with rise of its size the price rise by 0,92%. The price of flats rise by 13% when the cooperative ownership change to personal ownership The change of construction materials from panel to bricks rise the price of flat by 23%, the reconstruction of bathroom rise the price by 5,7%. Other finding is that overall reconstruction rises the price by 11%. Garage increase the price by 24%. Finally the hypothesis that flat in the ground floor is negatively viewed and the price of flat decrease by 2, 5%.
Klíčová slova: determinants of housing demand ; property market; Hedonic price model

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2013
Datum podání práce: 1. 6. 2013
Datum obhajoby: 8. 9. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41649/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: