Péče o děti vyrůstající mimo přirozené rodinné prostředí jako předmět činnosti neziskových organizací v ČR

Název práce: Péče o děti vyrůstající mimo přirozené rodinné prostředí jako předmět činnosti neziskových organizací v ČR
Autor(ka) práce: Lazárková, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Doležalová, Antonie
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá problematikou ohrožených dětí. Toto téma je velmi aktuální, neboť byla v roce 2013 přijata reforma zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která podporuje rozvoj dětí v rodinném prostředí formou profesionalizace pěstounské péče. Reforma má napomoci snížit počet dětí v ústavní péči, neboť je Česká republika v porovnání s vyspělými státy Evropské unie na špici žebříčku v umisťování dětí do ústavů. Cílem této práce je analyzovat, jak se na financování pěstounské péče a péče o děti v dětských domovech podílí stát a jak se na financování podílí soukromé zdroje. Teoretická část popisuje státní sociální politiku v oblasti péče o ohrožené děti a popisuje právní typy neziskových organizací působících v této oblasti. Praktická část analyzuje a srovnává jednotlivé typy této péče z hlediska jejího institucionálního uspořádání a financování. Práce také zkoumá, jaké jsou náklady na jedno dítě v pěstounské péči a na dítě umístěné v dětském domově.
Klíčová slova: nezisková organizace; ústavní péče; sociálně-právní ochrana dětí
Název práce: Care of children growing up outside of the natural family environment as an activity of non-profit organisations in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Lazárková, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Doležalová, Antonie
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the issue of vulnerable children. This topic is very current as a legal reform on social and legal protection of children was adopted in 2013 promoting the development of children in a family environment by professionalization of the foster care. The reform should help reduce the number of children in institutional care, as the Czech Republic ranks at the top of the list while assigning children into institutions, compared to other developed countries in the European Union. The aim of this work is to analyze the funding of foster care and care of children in orphanages by government and by private incomes. The theoretical part describes the state social policy concerning the care of vulnerable children and describes the types of non-profit organizations working in this area. The practical part analyzes and compares the types of the care of vulnerable children in terms of institutional arrangements and financing. The thesis also examines what the costs are for both a child in foster care and a child placed in orphanages.
Klíčová slova: non-profit organizations; the social and legal protection of children; institutional care

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 11. 2013
Datum podání práce: 31. 8. 2014
Datum obhajoby: 25. 9. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45422/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: