Konsolidace veřejných financí prostřednictvím snižování veřejných výdajů

Název práce: Konsolidácia verejných financií prostredníctvom znižovania verejných výdajov
Autor(ka) práce: Fehér, Richard
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ševčíková, Michaela
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom diplomovej práce je dokázať nutnosť konsolidácie verejných financií pomocou znižovania štátnych výdajov na úkor ich zvyšovania, v údajnej snahe podporiť hospodársky rast. V diplomovej práci uskutočním komparáciu rôznych typov konsolidácií na vzorke šiestich štátov. V teoretickej časti sa zameriam na porovnanie a zhodnotenie rôznych teoretických prístupov k stabilizačnej politike štátu. Ďalej budem v práci hodnotiť prílišný dôraz na úlohu fiškálnej politiky pri tvorbe ekonomickej dynamiky, ktorý pri súčasnej výške dlhov stráca opodstatnenie. V praktickej časti popíšem konkrétne priebehy konsolidácii v jednotlivých štátoch. Na vzorke malých otvorených ekonomík, kde konsolidácia prebiehala úspešne (Estónsko a Írsko) a veľkých ekonomík, ktoré používajú rôzne meny (Japonsko, Nemecko, USA a Veľká Británia), budem analyzovať štruktúru príjmov a výdajov, dopad vládnych výdajov na zmenu HDP, zloženie verejného dlhu a politický cyklus. Na záver poukážem na nefunkčnosť keynesiánskeho prístupu k fiškálnej politike a uvediem odporúčania na účinnejšie nástroje.
Klíčová slova: Keynesianizmus; dlhová kríza; verejné dlhy; stabilizačná politika; fiškálna konsolidácia; verejné financie
Název práce: Konsolidace veřejných financí prostřednictvím snižování veřejných výdajů
Autor(ka) práce: Fehér, Richard
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ševčíková, Michaela
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je dokázat nutnost konsolidace veřejných financí pomocí snižování státních výdajů na úkor jejich zvyšování, v údajné snaze podpořit hospodářský růst. V diplomové práci provedu komparaci různých typů konsolidací na vzorku šesti států. V teoretické části se zaměřím na srovnání a zhodnocení různých teoretických přístupů k stabilizační politice státu. Dále budu v práci hodnotit přílišný důraz na roli fiskální politiky při tvorbě ekonomické dynamiky, který při současné výši dluhů ztrácí opodstatnění. V praktické části popíšu konkrétní průběhy konsolidaci v jednotlivých státech. Na vzorku malých otevřených ekonomik, kde konsolidace probíhala úspěšně (Estonsko a Irsko) a velkých ekonomik, které používají různé měny (Japonsko, Německo, USA a Velká Británie), budu analyzovat strukturu příjmů a výdajů, dopad vládních výdajů na změnu HDP, složení veřejného dluhu a politický cyklus. Na závěr poukáži na nefunkčnost keynesiánského přístupu k fiskální politice a uvedu doporučení na účinnější nástroje.
Klíčová slova: Keynesianizmus; dluhová krize; veřejné dluhy; stabilizační politika; fiskální konsolidace; veřejné finance
Název práce: Consolidation of public finance by reducing government spending
Autor(ka) práce: Fehér, Richard
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ševčíková, Michaela
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Objective of the diploma thesis is to demonstrate the need for fiscal consolidation by reducing government spending at the expense of increasing in an effort to promote economic growth. In this diploma thesis I will compare different types of consolidations on a sample of six countries. The theoretical part will focus on the comparison and evaluation of various theoretical approaches to stabilization policy. Further, I will assess over-emphasis on fiscal role in creating economic growth, which at the current debt level lacks sense. The practical part will describe the specific measures of consolidation in each country. On a sample of small and open economies, where consolidation took place successfully (Estonia and Ireland) and large economies that use different currencies (Japan, Germany, USA and UK), I will analyze the structure of revenues and expenses, the impact of government spending on GDP change, the composition of public debt and political cycle. At the end of the diploma thesis, I remark the faults of Keynesian approach to fiscal policy and makes recommendations for more effective tools.
Klíčová slova: public finance; Keynesianism ; stabilization policy; debt crisis; public debts; fiscal adjustment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 10. 2013
Datum podání práce: 16. 2. 2014
Datum obhajoby: 17. 9. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44909/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: