Application of the Artificial Intelligence in the Real Estate Valuation

Název práce: Application of the Artificial Intelligence in the Real Estate Valuation
Autor(ka) práce: Štechová, Edita
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Witzany, Jiří
Oponenti práce: Fičura, Milan
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The main purpose of this study is to develop a predictive model capable to forecast residential real estate prices in the city of Prague using Artificial Intelligence methods. The first part of this study discusses fundamentals of Artificial Neural Networks and Fuzzy Inference Systems in the context of real estate valuation. The second part demonstrates a development and testing of such models using a dataset of real estate market transactions. In the third part, results are compared to Multiple Regression and an explanatory power of each model is evaluated. Conclusions of this research are: (1) Artificial Neural Networks and Fuzzy Inference Systems give more accurate estimates of market values of residential real estates than Multiple Regression; (2) Artificial Neural Networks and Fuzzy Inference Systems represent an efficient way of modeling and analyzing residential real estate prices in Prague.
Klíčová slova: Residential real estate market; Real estate valuation methods; Adaptive neuro fuzzy inference systems; Artificial neural networks
Název práce: Application of the Artificial Intelligence in the Real Estate Valuation
Autor(ka) práce: Štechová, Edita
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Witzany, Jiří
Oponenti práce: Fičura, Milan
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Cílem této práce je vytvořit modely s prvky Umělé Inteligence, na základě kterých bude možné odhadnout ceny rezidenčních nemovitostí v Praze. V první části této práce jsou popsány základní principy modelů na bázi Artificial Neural Networks a Fuzzy Inference Systems a jejich aplikace při oceňování nemovitostí. Druhá část je zaměřena na samotné sestavení modelů a testování jejich vypovídací schopnosti při aplikaci na tržní data. Ve třetí části práce je přesnost modelů porovnána s přesností modelů na bázi vícerozměrné lineární regrese. Mezi hlavní závěry této práce patří: (1) Modely na bázi Artificial Neural Networks a Fuzzy Inference Systems jsou charakteristické vyšší mírou přesnosti odhadu než tradiční lineární metody zastoupené vícerozměrnou lineární regresí; (2) Artificial Neural Networks a Fuzzy Inference Systems představují efektivní přístup k modelování a analyzování cen nemovitostí v Praze.
Klíčová slova: Neuronové sítě; Trh s rezidenčními nemovitostmi; Oceňování nemovitostí; Fuzzy-neuronové sítě

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 9. 2014
Datum podání práce: 15. 12. 2014
Datum obhajoby: 5. 2. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50648/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: