Vývoj mandatorních výdajů České republiky od vstupu do EU do roku 2014 s důrazem na důchodovou reformu

Název práce: Vývoj mandatorních výdajů České republiky od vstupu do EU do roku 2014 s důrazem na důchodovou reformu
Autor(ka) práce: Král, Jaroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Poláková, Olga
Oponenti práce: Pikhart, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je analýza struktury mandatorních výdajů v České republice a jejich vývoje od vstupu České republiky do Evropské unie do roku 2014. Předmětem je analýza změn veřejného sektoru v daném období. Těžiště práce je v analýze vývoje důchodového systému a jeho reforem. Analyzuje II. a III. pilíř penzijního systému a jejich vývoj. Práce analyzuje, zda lidé nevyužívají III. pilíř penzijního systému pouze jako možnost spoření s příspěvkem státu. Práce se zabývá i nově zřízeným II. pilířem penzijního systému. Analyzuje se v ní, zda je tento druh spoření na důchodový věk využíván občany v ČR a z jakého důvodu tomu tak je. Práce hodnotí české fondy zabývající se oběma fondovými pilíři. Diplomová práce obsahuje i analýzu reforem I. průběžného (povinného) pilíře. Zkoumá postoj jednotlivých politických uskupení na změny v systému důchodového zabezpečení a jejich pohled na možný budoucí vývoj. V závěru diplomové práce je analyzováno pojetí slovenské důchodové reformy, která proběhla před českou. To umožňuje jejich komparaci.
Klíčová slova: důchodová reforma; mandatorní výdaje; Státní rozpočet
Název práce: Development of mandatory spending in Czech Republic since joining the EU until 2014 with an emphasis on pension reform
Autor(ka) práce: Král, Jaroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Poláková, Olga
Oponenti práce: Pikhart, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This dissertation work analyzes the structure of mandatory spending in Czech Republic and explores their development since joining the European Union up to year 2014. The work deals with a public sector and with his changes in this period. The main part of the dissertation work analyzes the biggest part of mandatory spending- pension system and its reformation. It tries to clarify, wheather the third pillar of pension system is used for his purpose or for good opportunity to make savings with state support. In this dissertation work is included a part about second pillar of pension system. It analyzes frekvention of using by citizens of Czech Republic and why is it on determinated level. The dissertatoon work analyzes Czech pension funds which deal with both capital pillars. It also includes analyzes of reforms in first pillar - Pay as you go system. It examines oppinions of political parties on changes in pension system and describes their recomendations for future progression of pension system. In the last chapter is analyzed Slovak pension reform, because it was started before Czech reform and it allowes a comparation and edification about some faults.
Klíčová slova: pension reform; State budget; mandatory spending

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 5. 2014
Datum podání práce: 19. 12. 2014
Datum obhajoby: 11. 2. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48085/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: