Pojetí peněžních iluzí a jeho vývoj v ekonomii

Název práce: The Notion of Money Illusion and Its Development in Economics
Autor(ka) práce: Košková, Dominika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Potužák, Pavel
Oponenti práce: Mirvald, Michal
Jazyk práce: English
Abstrakt:
This thesis maps development of money illusion through the history of economic thought and analyzes relevance of the concept in these days. The story begins in 1928 with Irving Fisher, who saw money illusion as a failure to perceive changes in purchasing power of money. Different notion was developed by John Maynard Keynes when he proposed a non-homogeneous labor supply. In the 1970s, the success of rational expectations theory led to a dismissal of the original theories of money illusion and Tobin's critique revealed also an inconsistency of the Keynesian notion. Since then, money illusion lost its position in the mainstream economic science. The modern theories were, however, able to align money illusion with rational expectations and provided the phenomenon with a psychological framework. Money illusion became described as a tendency to think in nominal rather than real terms. While the concept was revived as a part of behavioral and New Keynesian economics, the question of its aggregate effects remains as the Keynes' inconsistency have not been resolved until these days.
Klíčová slova: Inflation Expectations; Non-neutrality of Money; Phillips curve; History of Economic Thought; Money Illusion
Název práce: Pojetí peněžních iluzí a jeho vývoj v ekonomii
Autor(ka) práce: Košková, Dominika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Potužák, Pavel
Oponenti práce: Mirvald, Michal
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Tato diplomová práce mapuje vývoj peněžních iluzí v historii ekonomického myšlení a analyzuje relevanci této myšlenky v současné době. Příběh začíná v roce 1928 Irvingem Fisherem, který popsal peněžní iluze jako neschopnost vnímat změny v kupní síle peněz. Odlišnou koncepci vyvinul John Maynard Keynes, když přišel s nehomogenní nabídkou práce. V 70. letech 20. století vedl úspěch teorie racionálních očekávání k zamítnutí původních teorií peněžních iluzí a Tobinova kritika navíc odhalila nekonzistenci Keynesova pojetí. Od té doby ztratily peněžní iluze místo v hlavním proudu ekonomie. Moderním teoriím se ale podařilo smířit peněžní iluze s racionální tvorbou očekávání a poskytnout tomuto fenoménu psychologický rámec. Peněžní iluze začaly být popisovány jako tendence uvažovat spíše v nominálním než reálném vyjádření. Zatímco se ale koncept podařilo oživit jako součást behaviorální a Nové Keynesovské ekonomie, otázka jeho agregátních efektů přetrvává, neboť Keynesovu nekonzistenci se dodnes nepodařilo vyřešit.
Klíčová slova: Phillipsova křivka; inflační očekávání; ne-neutralita peněz; dějiny ekonomického myšlení; Peněžní iluze

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 2. 2014
Datum podání práce: 23. 5. 2014
Datum obhajoby: 5. 2. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46433/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: