Analýza přeshraničních trendů na trhu zemědělské chemie distributorů ve střední a východní Evropě

Název práce: Analysis of Cross-border Distributor Trends in the CEE Agrochemical Markets
Autor(ka) práce: Moravec, Lukáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Tyll, Ladislav
Oponenti práce: Krause, Josef
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The goal of this thesis is to analyze the emerging trends in the cross-border agrochemical distributors' network in Central and Eastern Europe. It aims to answer three research hypotheses and uses desk research methodology to reach this goal. The thesis studies five distributors of agrochemicals considered as pioneers in the industry and assumes their behavior as a proxy for the whole industry behavior. It verifies the first hypothesis that there is an ongoing cross-border consolidation of the distribution network. On the other hand, due to the industry stage and the agrochemicals' market growth it rejects the second hypothesis that there is a pressure on industry profitability. At last, it confirms the third hypothesis that suppliers should consider a change to cope with cross-border customers. In addition, it suggests two areas how to create additional value for the distributors and their suppliers.
Klíčová slova: cooperatives; agrochemical market; industry profitability; industry structure; cross-border trends
Název práce: Analýza přeshraničních trendů na trhu zemědělské chemie distributorů ve střední a východní Evropě
Autor(ka) práce: Moravec, Lukáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tyll, Ladislav
Oponenti práce: Krause, Josef
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Cílem této práce je analyzovat nově vznikajících trendy na přeshraničním trhu zemědělské chemie distributorů ve střední a východní Evropě. Zaměřuje se na zodpovězení tří výzkumných hypotéz pomocí metody sekundárního výzkumu. Tato diplomová práce představuje pět distributorů zemědělské chemie považovaných za průkopníky a předpokládá jejich tržní chování jako příklad chování celého odvětví. Potvrzuje první hypotézu, že dochází k postupné přeshraniční konsolidaci distribuční sítě. Na druhé straně z důvodu fáze, ve které se celé odvětví nachází, a celkového růstu trhu zemědělské chemie vyvrací hypotézu, že dochází k tlaku na ziskovost. Nakonec potvrzuje třetí hypotézu, že by výrobci zemědělské chemie měli zvážit změnu jak spolupracovat s přeshraničními zákazníky. Vedle toho navrhuje dvě možné oblasti, jak vytvořit hodnotu pro distributory a jejich dodavatele.
Klíčová slova: ziskovost průmyslového odvětví; družstva; trh zemědělské chemie; struktura průmyslového odvětví; přeshraniční trendy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/International Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra strategie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 2. 2014
Datum podání práce: 1. 8. 2014
Datum obhajoby: 3. 2. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46287/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: