Konspirační teorie a dezinformace v islámském světě z pohledu západních zemí a jejich zahraniční politiky

Název práce: Konspirační teorie a dezinformace v islámském světě z pohledu západních zemí a jejich zahraniční politiky
Autor(ka) práce: Scheiner, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Havlová, Radka
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá v mezinárodních vztazích nedostatečně reflektovaným tématem konspiračních teorií a dezinformací. Tento jev představuje jednu z nejvýraznějších charakteristik prostředí islámského světa, a proto má značný význam pro zahraniční politiku západních zemí vůči tomuto regionu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol a klade si za cíl poskytnout západním zemím doporučení, jak by měly ke konspiračním teoriím a dezinformacím v islámském světě v rámci své zahraniční politiky přistupovat. Činí tak na základě důkladné analýzy obecných vlastností konspiračních teorií (1. kapitola) i specifických podmínek a okolností jejich vzniku a šíření v islámském světě (2. kapitola). Ze studie případu Aafii Siddiqui (3. kapitola) práce vyvozuje závěr, že konspirační teorie a dezinformace svým spojením s aktivitami islámských extremistických skupin představují pro západní země závažnou bezpečnostní hrozbu, na niž v současné politické praxi chybí adekvátní reakce (4. kapitola). Výstupem práce je deset základních principů, podle nichž by západní země měly ke konspiračním teoriím a dezinformacím v islámském světě přistupovat. Hlavní význam práce spočívá v tom, že v rámci zkoumaného tématu jde o jeden z prvních pokusů o komplexní analýzu tohoto jevu s praktickými výstupy.
Klíčová slova: konspirační teorie; zahraniční politika; Aafia Siddiqui; extremismus; islámský svět; dezinformace
Název práce: Conspiracy Theories and Disinformation in the Islamic World from the Perspective of Western Countries and Their Foreign Policy
Autor(ka) práce: Scheiner, Miroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Havlová, Radka
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This Master's thesis deals with conspiracy theories and disinformation, a topic received with insufficient attention in the field of international relations. The phenomenon constitutes one of the most distinctive features of the Islamic world; therefore, it has significant importance for the Western foreign policy towards the region. The thesis is divided into four chapters and aims to provide Western countries with a set of foreign-policy recommendations in relation to the phenomenon of conspiracy theories and disinformation in the Islamic world. The thesis does so on the basis of a thorough analysis of the general mechanisms of conspiracy theories (1st chapter), and the specific conditions and circumstances of their emergence and dissemination in the Islamic world (2nd chapter). The study of the case of Aafia Siddiqui (3rd chapter) leads to the conclusion that the implication of conspiracy theories and disinformation in the activities of Islamic extremist groups represents a serious security threat for the Western countries, which the current policy leaves with no adequate response (4th chapter). As an outcome, the thesis proposes ten basic principles which should serve to the Western countries as a guideline for their approach to conspiracy theories and disinformation in the Islamic world. The main import of this thesis lies in it being one of the first attempts with regard to the researched topic to perform a comprehensive analysis with practical outcomes.
Klíčová slova: foreign policy; Aafia Siddiqui; extremism; Islamic world; disinformation; conspiracy theories

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 9. 2013
Datum podání práce: 1. 6. 2014
Datum obhajoby: 28. 1. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44106/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: