Využitelnost kanálu Dunaj - Odra - Labe pro říční dopravu v zemích střední Evropy

Název práce: Využitelnost kanálu Dunaj - Odra - Labe pro říční dopravu v zemích střední Evropy
Autor(ka) práce: Zajíčková, Šárka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Veselá, Klára
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce analyzuje možný přínos kanálu Dunaj-Odra-Labe pro státy střední Evropy. Nezbytným krokem je zhodnocení významu vnitrozemské vodní dopravy v jednotlivých státech vymezené oblasti, stavu splavných toků a překážek bránících dalšímu rozvoji. Těmi jsou chybějící plavební stupně. V práci je věnován prostor historickému vývoji podpory průplavu Dunaj-Odra-Labe od prvních zmínek v roce 1700 až po rok 2014 a jeho zakotvení v právních předpisech. Poslední část se zabývá podrobným vyčíslením přímých nákladů, výnosů a z toho vyplývající návratnosti investic do stavby, přičemž se jedná o odhadované částky. Kromě těchto přímých existují ještě nepřímé náklady, které zahrnují kromě nezbytných oprav a údržby také externality. Z vyčíslení těchto externích nákladů, které vznikají z provozu každého oboru dopravy, je zřejmé, že pro vnitrozemskou vodní plavbu jsou v porovnání se silniční přepravou až šestkrát menší. Právě tento rozdíl by mohl být významnou konkurenční výhodou vnitrozemské vodní plavby.
Klíčová slova: externí náklady; vnitrozemská vodní doprava; Dunaj-Odra-Labe
Název práce: The possibility of usage of the Danube-Oder-Elbe canal for the river transportation within the countries of the central Europe
Autor(ka) práce: Zajíčková, Šárka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Veselá, Klára
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis analyses potential benefits of Danube-Oder-Elbe canal to the states of the central Europe. In order to do that it is necessary to describe the current importance of inland navigation within these states as well as the condition of the waterways. The main bottlenecks on existing infrastructure are the missing locks. The paper also looks into the development of support of the Danube-Oder-Elbe canal from the first reference in 1700 to the year of 2014. The last part of the work deals with the calculation of estimated direct costs and profits of the construction. Besides the direct there are also indirect expenses, which cover not only the necessary repairs and maintenance, but also external costs. External costs of inland water navigation are estimated to be six times lower than those of road transport. This difference could be a significant competitive advantage of the river transportation.
Klíčová slova: inland water transport; external costs; Danube-Oder-Elbe

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra logistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 9. 2013
Datum podání práce: 16. 12. 2014
Datum obhajoby: 27. 1. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43734/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: