Vliv vnitřního trhu na vnější vztahy EU (případová studie oblast služeb ve vztahu EU a USA)

Název práce: Vliv vnitřního trhu na vnější vztahy EU (případová studie oblast služeb ve vztahu EU a USA)
Autor(ka) práce: Toboříková, Aneta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Sršeň, Radim
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tématem této diplomové práce je vliv vnitřního trhu na vnější vztahy Evropské unie. V první fázi se práce věnuje tomu, jaká je možnost využít již získané znalosti z budování vnitřního trhu v oblasti volného pohybu služeb a ovlivnit tak současná vyjednávání. V druhé fázi práce zkoumá, zda již ustavený vnitřní trh a instituce, které zabezpečují jeho fungování, ovlivňují vyjednávání a vznik vztahů mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Práce se zaměřuje na ekonomickou rovinu vzájemných vztahů a specificky na význam služeb a jejich liberalizaci, a to jak v jednotlivých ekonomikách, tak v rámci globálních hodnotových řetězců a mezinárodním obchodu s nimi. Ukazuje, že oblasti služeb je politicky velice citlivá a že problémy, se kterými se musela vyrovnávat Evropská unie při schvalování směrnice o službách, je obdobná situaci, která provází vyjednávání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství, která je navíc ještě komplikována vnitřními interakcemi mezi institucemi EU.
Klíčová slova: Transatlantické obchodní a investiční partnerství; Vnitřní trh Evropské unie; Globální hodnotové řetězce; Liberalizace obchodu se službami
Název práce: The Impact of the Internal Market on the External Relations of the European Union (Case Study: the Sector of Services in the relations of the European Union and the United States of America)
Autor(ka) práce: Toboříková, Aneta
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Sršeň, Radim
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The theme of this thesis is the impact of the EU internal market on its external relations - firstly, it asks to what scope can we use the knowledge gained from establishing the internal market and if it can improve the current negotiations and, secondly, whether the already established internal market and its institutions can affect the establishment of relations between the European Union and the United States. The work focuses on the economic level of relations and specifically on the importance of services, both in the economies and the global value chains. It shows that the services sector is politically very sensitive and that the problems which the European Union had to deal with when trying to gain the approval of the Services Directive, are similar to the situation that evolves around negotiating the Transatlantic Trade and Investment Partnership, with the negotiations being further complicated by internal interactions between the EU institutions.
Klíčová slova: Internal Market of the European Union; Liberalization of Services; Global Value Chains; Transatlantic trade and investment partnership

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 3. 2013
Datum podání práce: 15. 12. 2014
Datum obhajoby: 30. 1. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42030/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: