Vývoj španělské ekonomiky v období krize vzhledem k dopadům zavedení eura

Název práce: Vývoj španielskej ekonomiky v období krízy vzhľadom k dopadom zavedenia eura
Autor(ka) práce: Orininová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Šaroch, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca analyzuje vývoj španielskej ekonomiky v období krízy vzhľadom k dopadom zavedenia eura, jednak v rokoch prosperity a následne v rokoch najväčšej recesie, ktorá výrazne zasiahla mnoho odvetví hospodárstva, predovšetkým stavebníctvo, realitný trh a trh práce. Prácu tvoria tri kapitoly. Prvá kapitola charakterizuje hospodárstvo Španielska na základe zastúpenia jednotlivých sektorov a vývoj základných ukazovateľov ekonomiky pred a po prijatí spoločnej meny únie. V druhej kapitole sa práca zameriava na trh nehnuteľností, ktorý závisí na vývoji v stavebnom priemysle, s čím úzko súvisí bankový sektor, pričom práve situácia na hypotekárnom trhu mala rozhodujúci vplyv na negatívny vývoj ekonomiky štátu. Tretia kapitola opisuje pracovný trh a dopady krízy z nadvýroby na mieru nezamestnanosti, predovšetkým u mládeže. Zároveň prezentuje súčasné problémy a nedávno prijatú reformu pracovného trhu.
Klíčová slova: pracovný trh; trh nehnuteľností; zavedenie eura; španielska ekonomika; kríza
Název práce: Vývoj španělské ekonomiky v období krize vzhledem k dopadům zavedení eura
Autor(ka) práce: Orininová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Šaroch, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce analyzuje vývoj španělské ekonomiky v období krize vzhledem k dopadům zavedení eura, jednak v letech prosperity a následně v letech největší recese, která výrazně zasáhla mnoho odvětví hospodářství, především stavebnictví, realitní trh a trh práce. Práci tvoří tři kapitoly. První kapitola charakterizuje ekonomiku Španělska na základě zastoupení jednotlivých sektorů a vývoj základních ukazatelů ekonomiky před a po přijetí společné měny unie. V druhé kapitole se práce zaměřuje na trh nemovitostí, který závisí na vývoji ve stavebním průmyslu, s čímž úzce souvisí bankovní sektor, přičemž právě situace na hypotečním trhu měla rozhodující vliv na negativní vývoj ekonomiky státu. Třetí kapitola popisuje pracovní trh a dopady krize z nadvýroby na míru nezaměstnanosti, především u mládeže. Prezentuje také současné problémy a nedávno přijatou reformu pracovního trhu.
Klíčová slova: pracovní trh; trh nemovitostí; krize; zavedení eura; španělská ekonomika
Název práce: The development of the Spanish economy during the crisis due to the impact of the introduction of the euro
Autor(ka) práce: Orininová, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Šaroch, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis analyzes the development of the Spanish economy during the crisis due to the impact of the introduction of the euro, both in the years of prosperity and subsequently in the years of the biggest recession, which significantly affected many sectors of the economy, mostly construction, real estate market and the labor market. The thesis consists of three chapters. The first chapter describes the economy of Spain based on the representation of individual sectors and development of the basic indicators of the economy before and after the adoption of the common currency of the Union. In the second chapter, the thesis focuses on the real estate market, which depends on developments in the construction industry that is closely connected with the banking sector, while it was particularly the situation in the mortgage market that had a decisive impact on the negative development of the national economy. The third chapter describes the labor market and the impact of the crisis of overproduction on unemployment rate, particularly among young people. It also presents the current problems and the recently adopted reform of the labor market.
Klíčová slova: real estate market; crisis; Spanish economy; introduction of the euro; labor market

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Evropská integrace
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 10. 2012
Datum podání práce: 15. 12. 2013
Datum obhajoby: 13. 1. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39185/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: