Metodika návazností marketingu a vývoje start-up projektu s využitím standardních SW nástrojů

Název práce: Metodika návazností marketingu a vývoje start-up projektu s využitím standardních SW nástrojů
Autor(ka) práce: Dressler, Adam
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Střížová, Vlasta
Oponenti práce: Krkoška, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Nově vznikající softwarové produkty, a zvláště pak ty, které jsou výsledkem inovací, dnes typicky vznikají jako start-upy. Důvody, které k tomu vedou, jsou zřejmé: produkty malých start-upů jsou typicky rychle uvedeny na trh (to je způsobeno tím, že marketingová i vývojová část blízce spolupracují, často obě činnosti vykonává jedna osoba) rychle přijímají rozhodnutí, nejsou averzní vůči riziku a ani nejsou svázány byrokratickými postupy velkých korporací atd. Pokud je produkt úspěšný, v což všichni doufají, projde rychlým růstem. Problém spočívá v tom, že tytéž vlastnosti, které umožnily úspěch v raných fázích projektu, mohou později způsobit selhání. Metody, které používá malá skupina vysoce motivovaných stakeholderů (vlastníci/manažeři, klíčoví zaměstnanci) na počátku projektu nestačí k organizaci projektu v jeho pozdějších fázích, kdy se zapojuje více lidí a kdy jsou úlohy složitější. Přechod z jednoho stavu do druhého je předmětem této práce -- jak zajistit, že jsou v pravý čas k dispozici vhodné metody podporující sladění marketingu a vývoje. Ne příliš brzy, kdy představují zátěž a omezují specifické výhody start up organizace, ani příliš pozdě, kdy jejich absence vede k nekonzistentním stavům a chybám, které ztěžují přeměnu projektu do zralé organizace. Každý projekt je jedinečný a vyžaduje různé metody v různém čase. Proto se tato práce nezabývá návrhem fixní metodiky, ale nabízí kritéria sloužící k výběru metody a její aplikaci s minimálním úsilím a optimálním výsledkem. Teoretická část uvádí příklady možných metod a způsoby jejich použití; navazující praktická část ukazuje, jak tyto metody přispívají k usnadnění rozhodování.
Klíčová slova: marketing; metodika; Star-up; vývoj
Název práce: Methodic integration of marketing and develpoment in a start-up project environemnt using standard sorfware tools
Autor(ka) práce: Dressler, Adam
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Střížová, Vlasta
Oponenti práce: Krkoška, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
New software products, especially those based on innovation, typically originate in startup environment. The reasons are well -- known: small start-ups are quick to market (as marketing and development are close, sometimes one person), able to take decisions quickly, not risk-averse, unburdened by corporate bureaucracy etc. If successful (as they all hope to be), they grow quickly. Here comes the catch -- the same attributes that contributed to success early on can become reasons to fail later. The methods used by few, highly motivated stakeholders (owners/managers, key employees) at the beginning do not support the project organization as more people and complex issues are involved. This transition is the subject of this thesis -- how to make sure that suitable methods to support the alignment of marketing and development are phased in not too early (when they would constitute a drag and straitjacket, robbing the start-up of its advantages) but not too late (when their absence would lead to inconsistencies and mistakes, preventing the start-up to become a mature operation). As each project is unique, it requires different method at different times. Rather than proposing a fixed methodology, the thesis suggests criteria for recognizing when to look for a suitable method, how to choose it and how to apply it with minimum effort and optimum result. The theoretical part of the thesis explains how the methods work, the practical part demonstrates how they contribute to making correct decisions with higher probability.
Klíčová slova: marketing; methodics; Start-up; development

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 11. 2014
Datum podání práce: 5. 5. 2015
Datum obhajoby: 1. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50192/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: