Čínsko-ruská energetická spolupráce. Možnosti, realita, perspektivy

Název práce: Čínsko-ruská energetická spolupráca. Možnosti, realita, perspektívy
Autor(ka) práce: Horňák, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Voráček, Emil
Oponenti práce: Lehmannová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Energetika sa stala jedným zo symbolov geopolitiky 21. storočia a predstavuje nástroj geopolitickej súťaže rovnako ako jadrové zbrane, veľké armády alebo silná ekonomika. V posledných rokoch sa pozornosť obracia na Čínsku ľudovú republiku vďaka jej silnejúcemu postaveniu v medzinárodnom prostredí a možným ašpiráciám stať sa superveľmocou. Za slabé miesto ČĽR je však považovaná energetická nesebestačnosť tejto krajiny a neustále rastúca spotreba energetických surovín. Na druhej strane Ruská Federácia sa musela po Studenej vojne vyrovnať s mocenským úpadkom, ale napriek tomu je jej vplyv v medzinárodnom prostredí stále značný a to tiež vďaka obrovským zásobám energetických surovín. Na základe využitia metódy politickej ekonómie je cieľom tejto bakalárskej práce analyzovať čínsko-ruskú energetickú spolupráce a načrtnúť perspektívy jej ďalšieho vývoja, pričom táto práca vychádza z hypotézy, že vzájomná energetická spolupráca medzi oboma krajinami má perspektívu pozitívne sa rozvíjať, avšak existujú faktory, ktoré môžu tento rozvoj spomaliť.
Klíčová slova: ropa; Čínska ľudová republika; spolupráca; energetika; Ruská federácia; perspektívy; zemný plyn
Název práce: Čínsko-ruská energetická spolupráce. Možnosti, realita, perspektivy
Autor(ka) práce: Horňák, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Voráček, Emil
Oponenti práce: Lehmannová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Energetika se stala jedním ze symbolů geopolitiky 21. století a představuje nástroj geopolitické soutěže stejně jako jaderné zbraně, velké armády nebo silná ekonomie. V posledních letech se pozornost obrací na Čínskou lidovou republiku díky její silícímu postavení v mezinárodním prostředí a možným aspiracím stát se supervelmocí. Za slabé místo ČLR je však považovaná energetická nesoběstačnosť této krajiny a neustále rostoucí spotřeba energetických surovin. Na druhé straně Ruská Federace se musela po Studené válce vyrovnat s mocenským úpadkem, ale proti tomu je její vlyv v mezinárodním prostředí stale významný a to také díky obrovským zásobám energetických surovin. Na základě využití metody politické ekonomie je cílem této bakalářské práce analyzovat čínsko-ruskou energetickou spolupráci a nastínit perspektivy jejího dalšího vývoje, přičemž tato práce vychází z hypotézy, že vzájemná energetická spolupráce mezi oběma krajinami má perspektivu pozitivně se rozvíjet, avšak existují faktory, které mohou tento rozvoj zpomalit.
Klíčová slova: zemní plyn; zemní plyn; ropa; spolupráce; energetika; Ruská federace; Čínska lidová republika
Název práce: Sino-Russian energy cooperation. Possibilities, reality, perspectives
Autor(ka) práce: Horňák, Jakub
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Voráček, Emil
Oponenti práce: Lehmannová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Energy has become one of the symbols of geopolitics of the 21st century as it represents one of the geopolitical instruments such as nuclear weapons, big armies and strong economy. Owing to its increasing status in international system and possible aspirations to superpower status, the attention has been in recent years focused on the People's Republic of China. Nevertheless, PRC's energy self-insufficiency and burgeoning energy consumption have been considered country's sore points. On the other hand, the Russian Federation had to deal with the decline of its power, however, its influence in international system is still considerable owing to its enormous natural resources. By employing the methodology of political economy, this thesis aims to analyze Sino-Russian energy cooperation as well as to outline the perspectives of its development. The hypothesis tested in the thesis is that Sino-Russian energy cooperation is likely to develop well, however, there are some factors that could impede its development.
Klíčová slova: perspectives ; energy; Russian Federation; cooperation; People's Republic of China; natural gas; oil

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 3. 2014
Datum podání práce: 20. 5. 2015
Datum obhajoby: 11. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47181/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: