Kanban a možnosti jeho využití v bankovním prostředí

Název práce: Kanban a možnosti jeho využití v bankovním prostředí
Autor(ka) práce: Hefnerová, Lucie
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Qylafku, Denis
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem diplomové práce je popsat možnosti využití konceptu Kanban v bankovním prostředí. Spojení "možnosti využití" v tomto případě, v podobě dílčích cílů, zastřešuje úvod do problematiky konceptu, popis úskalí a výhod jeho zavádění, vznik a popis metodiky úspěšného zavádění konceptu v bankovním prostředí, včetně zhodnocení kompatibility nástroje s existujícími metodikami a standardy uplatňovanými k řízení hodnotového toku v rámci (bankovní) organizace. V rámci možností využití je dále dílčím cílem i analýza trhu a vzájemné srovnání dostupných řešení (nástrojů, zejména softwarových) pro podporu užití konceptu Kanban. Možnosti využití konceptu Kanban v bankovním prostředí dále, v případě této diplomové práce, zahrnují rovněž dílčí cíl sestavení případové studie popisující zavádění konceptu na reálném případu z bankovního prostředí. Případová studie tímto využívá výstupů všech dílčích cílů práce, tedy principy konceptu, položenou terminologii, návrh metodiky zavádění konceptu v bankovním prostředí, výhody a nevýhody užití konceptu, kompatibilitu konceptu s existjícími metodikami řízení a srovnání dostupných softwarových nástrojů pro podporu konceptu.
Klíčová slova: služby; bankovní prostředí; IT projekt; software; Lean myšlení; agilní metodiky; agilní projektový management; Kanban
Název práce: Kanban in Banking Environment
Autor(ka) práce: Hefnerová, Lucie
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Qylafku, Denis
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main goal of this diploma thesis is to investigate the possibilities of the usage of Kanban system within a banking environment. To achieve this goal, the history, advantages, disadvantages and main areas of its usage are analyzed and described. Another goal of this thesis is to define the suitable terminology for Czech environment and to inspect the extent to which the concept of Kanban is compatible with the existing approaches and methodologies to project management. The market analysis of available software tools to support the concept of Kanban is performed (criteria definition, evaluation and final comparision). Based on all the previously described outputs a methodology to implement Kanban in banking environment is designed.This methodology is then used in the final chapter of the thesis -- the case study from an international bank, providing middle management with a step by step guide to successfuly implement Kanban system.
Klíčová slova: software; lean thinking; banking; IT project; services; methodology; agile project management; Kanban

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 10. 2013
Datum podání práce: 5. 5. 2015
Datum obhajoby: 28. 5. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44827/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: